Minister Jambon, schaf de milieupolitie niet af

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) is van plan om de Dienst Leefmilieu van de Federale Politie op te heffen. De Dienst zou geïntegreerd worden in de algemene werking. Natuurpunt, Vogelbescherming Vlaanderen, IEW, BRAL & de federatie van milieubedrijven FEBEM reageerden prompt met een kritische brief aan de minister. Want zo dreigt de aanpak van afvalfraude en de handel in bedreigde dieren een flinke knauw te krijgen.

Roofvogelzwendel

De Dienst Leefmilieu werd twintig jaar geleden opgezet, omdat afvalcriminaliteit en dierenzwendel moeilijk te tackelen zijn binnen een algemenere politiewerking. Het gaat hier namelijk over zware, georganiseerde criminaliteit die zich afspeelt buiten het blikveld van zowel burger als politie. Ontwikkeling van specialistische kennis en het uitbouwen van contacten bij Interpol, Europol en de omliggende landen staan nu op het spel.

En die jarenlange ervaring loont: de resultaten van de Dienst Leefmilieu halen geregeld de krantenkoppen. Afgelopen jaar nog werden strenge straffen uitgesproken voor vier Vlaamse roofvogelzwendelaars. Zij hadden samen meer dan tweehonderd beschermde vogels en eieren uit nesten geroofd en doorverkocht. De hoofdverdachte kreeg vier jaar cel en een boete van 90.000 euro opgelegd, ook vanwege het gesjoemel met kweekcertificaten.

Achter deze veroordeling schuilt een brede operatie om de feiten boven tafel te krijgen. Het onderzoek strekte zich uit tot in Nederland, Spanje en Groot Brittannië. Door internationale samenwerking, informatievergaring en samenwerking met terreineenheden van de federale en lokale politie, slaagde de Dienst Leefmilieu erin dit criminele netwerk op te rollen.

Fraude met melk

De milieupolitie speelt ook een rol in de voedselveiligheid. Zo ontdekte ze fraude met melk besmet met antibiotica van Campina. De melk moest door het Nederlands recyclagebedrijf Toontje Hendriks vernietigd worden, maar werd in plaats daarvan verwerkt in veevoeder. Campina moest een boete van 110.000 euro betalen. Toontje Hendriks ontsprong de dans omdat het Nederlandse gerecht niet tot vervolging overging.