Minister Crevits leest cijfers hernieuwbare energie zeer selectief

Milieuminister Crevits toont zich bijzonder verheugd over de vooruitgang die hernieuwbare energie in België boekt. Ze citeert daarvoor uit een overzicht dat de Europese Commissie maakte van de 27 lidstaten. We hebben het rapport ook eens doorgenomen. Groot is onze verbazing dat de minister toch een eerder selectieve leesbril bleek te hebben.

België scoort inderdaad de 5de hoogste vooruitgang in de groei van hernieuwbare energie. Maar daar stopt het goede nieuws wel ongeveer. Een bloemlezing uit het bijzonder interessante rapport van de Europese Commissie: België heeft het 7de laagste aandeel hernieuwbare energie in elektriciteit, het 5de laagste aandeel hernieuwbare warmte. We hebben de 4de laagste doelstelling voor 2010. Dus dat we die doelstelling zullen halen is natuurlijk fijn, maar verdient toch wat bescheidenheid.

Opvallend en nieuw is dat België de 2de hoogste afwijzingsgraad heeft van vergunningsaanvragen voor hernieuwbare energie. Maar liefst 70% van de aanvragen wordt geweigerd. Alleen Hongarije doet “beter”.

Nog opvallend is dat gemiddeld maar 4 autoriteiten betrokken zijn bij vergunningen (in 11 lidstaten zijn dat er meer). Wat toch enigszins de perceptie relativeert dat vergunningsaanvragen hier zo lastig zijn.

En eerlijk gezegd, als we ergens goed scoren dan is het door biodiesel, bioethanol en bijstook van biomassa in steenkoolcentrales. Allemaal vormen van hernieuwbare energie waar bijzonder veel vraagtekens bij te plaatsen vallen.

Windenergie