Milieuwetgeving levert Verenigd Koninkrijk 10 miljard pond op

Iedere pond sterling die de Britten uitgeven aan milieumaatregelen, levert de samenleving 3 pond op. Dat berekende het Britse ministerie voor milieu, voedsel en landbouw (DEFRA). Van 2011 tot 2022 houden de Britten bij wat nu precies de economische impact is van milieumaatregelen. En die blijkt duidelijk positief te zijn voor milieu en gezondheid maar ook voor overheidsbesparingen.

De recentste update van het DEFRA berekent dat Europese en Britse milieumaatregelen in 2012 een gezamenlijk positief effect hadden van 10 miljard pond. De totale kosten voor bedrijven bedragen 4 miljard pond. Volgens DEFRA zijn deze cijfers bovendien niet eens volledig. Zo zijn de positieve effecten van de milieumaatregelen slechts deels in kaart gebracht, terwijl de kosten vrij nauwkeurig zijn bepaald. Volgens DEFRA is het dan ook waarschijnlijk dat de benefit-cost ratio in werkelijkheid hoger ligt.

Uit het onderzoek blijkt ook nog dat de benefit-cost ratio van milieumaatregelen het grootst is binnen de domeinen chemische stoffen en GMO’s (17,9), planten (12), lawaai en overlast (9,7), biodiversiteit (7),dierenwelzijn (5,6) en afval (5,1).