Milieuverenigingen winnen rechtszaak tegen Nederlandse steenkoolcentrales

Door een beslissing van de Nederlandse Raad van State komt de natuurvergunning voor twee geplande steenkoolcentrales van E.ON en GDF Suez/Electrabel in de Maasvlakte van Rotterdam op losse schroeven te staan. De centrales worden gebouwd in de nabijheid van zeven verschillende Natura-2000-gebieden, voornamelijk duingebieden op de Zuid-Hollandse eilanden. 

De milieuorganisaties Greenpeace, Natuur & Milieu en de Vereniging Verontruste Burgers van Voorne dienden al in 2011 bezwaar in tegen de natuurvergunning voor de twee steenkoolcentrales. Volgens de provincie Zuid-Holland waren deze bezwaren echter ongegrond. De Raad van State vernietigt nu dit provinciale besluit. De provincie heeft in haar beoordeling van de effecten van de twee kolencentrales op de natuurgebieden haar huiswerk onzorgvuldig gedaan, vindt de Raad van State. Daarbij oordeelt de Raad dat de provincie niet met zekerheid kan zeggen "dat de natuurlijke kenmerken van de zeven betrokken Natura-2000-gebieden niet zullen worden aangetast".

De bedrijven E.on en GDF Suez/Electrabel zijn ondertussen bijna klaar met de bouw van de centrales. Maar nu de natuurvergunning weer op losse schroeven komt te staan, is het nog maar de vraag of de centrales ooit zullen kunnen draaien. De provincie Zuid-Holland kan de vergunning enkel nog verlenen indien ze haar beslissing met nieuwe argumenten onderbouwt. Hiertegen kan echter opnieuw beroep aangetekend worden bij de Raad van State. De procedureslag tegen de natuurvergunningen kan zo oneindig doorgaan. De provincie kan maar beter haar conclusies trekken en de natuurvergunning voor de twee kolencentrales intrekken. Niet alleen de Natura-2000-gebieden, maar ook het klimaat zullen haar dankbaar zijn. 

Desinvestering uit fossiele energie