Mei Plasticvrij: tips voor een leven zonder plastic

Elke minuut komt er een volle vrachtwagen plastic in onze zeeën en oceanen terecht. Wegwerpplastic is een wereldwijd probleem: in het water, op land, maar ook voor onze gezondheid. Plastic zit overal: van je donsdeken, je meubels, je elektronica tot je kledij. Mei Plasticvrij wil het gebruik van wegwerpplastic en microplastics terugdringen, samen met burgers en organisaties. Meer dan 3000 enthousiastelingen doen nu al mee met de actie. 

> Jij als organisatie of burger ook?

Plastic soep

Zowel de productie als consumptie van plastic blijft toenemen. Doen we zo verder, dan zit er tegen 2050 (in termen van gewicht) meer plastic dan vis in de zee. Die plastics hebben een vernietigende impact op mariene ecosystemen, waar miljarden mensen op aarde afhankelijk van zijn voor hun voedsel.

Microplastics zitten inmiddels overal, ook op je bord, én in je lichaam. Een gemiddeld persoon krijgt jaarlijks 13.731 tot 68.415 deeltjes plastic binnen. In haar rapport van 2013 stelde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat hormoonverstoorders, afkomstig van plastics, een steeds grotere globale bedreiging vormen. 

We zeiden het al: de grootste oorzaak van dit alles, is onze wegwerpcultuur. We produceren en consumeren te veel plastic, ook herbruikbare voorwerpen uit kunststof, met negatieve gevolgen voor de natuur en onze gezondheid. We moeten dus dringend af van plastic. Hoe kan je als burger of organisatie aan de slag? 

Refuse, Reduce, Re-use, Repeat

De zero-waste-beweging hanteert het principe van ‘refuse, reduce, re-use, recycle’. ‘Refuse’, plastic weigeren, is het belangrijkste dat je kan doen. Daarna volgen ‘reduce’ (verminderen), ‘re-use’ (hergebruiken) en pas in laatste instantie ‘recycle’ (recycleren). De vier stappen in detail:

Deze 5 tips helpen je op weg

  • Check de ingrediëntenlijst van je verzorgingsproducten en schrap producten die polyethyleen, polypropyleen, polyethyleentereftalaat of polymethylmethacrylaat bevatten. De plastic partikels die je tanden, gezicht of lichaam ‘scrubben’, zijn zo miniem dat ze niet door het waterzuiveringssysteem worden tegengehouden. Op die manier komen ze terecht in onze waterlopen, vissen en uiteindelijk op ons bord. 
  • Kies een haarborstel, kam en tandenborstel van hout of bamboe.
  • Ook bij het kuisen kan je plastic weren. Poets met (huishoud)azijn en water en schrob met baking soda (natriumbicarbonaat of zuiveringszout).
  • Vraag je online shop je kledij niet in plastic verpakking op te sturen. Hoe vaker we dit met z’n allen vragen, hoe meer moeite online shops zullen doen om zich aan te passen. 
  • Geef de voorkeur aan kraantjeswater. In België alleen al drinken we jaarlijks 124 liter flessenwater per persoon, wat neerkomt op 1,18 miljard PET-flessen per jaar. 

Meer tips om plastic te weren uit je keuken of reizen? Surf naar meiplasticvrij.be

Niet alleen jij bent verantwoordelijk

Moeten alle inspanningen dan van de consument komen? Nee, producenten dragen de grootste verantwoordelijkheid. Zij moeten manieren bedenken om hun producten op een andere manier op de markt te brengen en ervoor zorgen dat er plasticvrije alternatieven in de winkel liggen. Gebruiksproducten moeten onderhoudsvriendelijk, herstelbaar, demonteerbaar, modulair ontworpen en niet-toxisch voor mens en milieu zijn. Ook de overheid kan haar steentje bijdragen, door in te zetten op producentenverantwoordelijkheid en een coherente circulaire economie te stimuleren. Zolang producenten, winkelketens en overheid geen of weinig stappen nemen, kunnen wij als burgers of middenveldorganisaties hen alvast tonen dat een plasticvrij leven haalbaar én wenselijk is.

Plastics

Meer over Plastics