Meer dan 5000 gezinnen rekenen af met energievreters

Stijgende energiefacturen? Dreigende stroompannes? Niet als het van de deelnemers aan de Energiejacht afhangt. Bij de vorige editie van deze campagne bespaarden de deelnemende gezinnen gemiddeld 9,24 %, goed voor gemiddeld 140 euro. Op zondag 1 december opent Bond Beter Leefmilieu opnieuw de jacht om tijdens het stookseizoen (tot 31 maart 2014) zo veel mogelijk energie te besparen aan de hand van concrete tips. Een gratis meetinstrument op de website www.energiejacht.be berekent onmiddellijk hoeveel energie en hoeveel euro je bespaart. Iedereen kan zich hiervoor gratis registreren.

Een gemiddeld gezin betaalt per jaar meer dan 2300 euro aan energie. Toch blijft de energiefactuur een grote onbekende voor de gemiddelde Vlaming. Slechts een vijfde van de gezinnen weet hoe hoog het verbruik is. De helft heeft geen enkele indicatie. Via de handige rekentool op de website van de Energiejacht (www.energiejacht.be) kun je je meterstanden van gas, elektriciteit en water op de voet volgen. Om energie te besparen, hoef je trouwens geen zware investeringen te doen. Een eerste belangrijke stap is het bijhouden van je energieverbruik. Zo raak je je bewust van je verbruik en kweek je al snel een ‘energiereflex’. De tips die je krijgt aangereikt via de nieuwsbrief of je energiemeester doen de rest.

Vandaag toonde een energiemeester hoe deelnemers begeleid worden. “Vaak zijn mensen zich niet bewust van hun energieverbruik,” vertelt Mieke Huys van het OCMW Deinze. “We helpen hen inzicht te krijgen in hun verbruik en geven concrete tips. Zo wist een van onze deelnemers meer dan 20% te besparen. In zijn appartement stond de thermostaat verkeerd ingesteld. Zelfs als hij niet thuis was draaide de verwarming altijd op 22°C. Nu hebben we alles ingesteld op 16°C overdag en ’s avonds slechts enkele uurtjes 19,5°C. Daarnaast zorgde een lekkend toilet voor veel waterverbruik. Door mee te doen aan de Energiejacht is dat aan het licht gekomen en hebben we dat kunnen oplossen.”

Het onthaal van het sociaal huis Deinze functioneert al enige tijd als ombudsdienst voor energieadvies. “Via de sociale dienst komen mensen bij mij terecht”, legt Mieke Huys uit. “De meesten hadden een te hoge afrekening, anderen hadden nog nooit geleerd met energie om te gaan. We peilen wel altijd of ze gemotiveerd zijn om mee te doen. Bij iedereen plannen we een huisbezoek en gaan we rond in de woning om te kijken waar ze energie kunnen besparen. Elke situatie gaan we apart bekijken en bespreken. Voor ons is die individuele aanpak enorm belangrijk.” Die aanpak werpt vruchten af, want de deelnemers boekten gemiddeld 20% besparing. “En wanneer mensen hier aan het onthaal moeten wachten, kunnen ze de tijd doden door het boekje met energietips van de Energiejacht even door te nemen”, lacht Mieke.

Samen besparen

In de deelnemende gemeenten – meer dan 50 over heel Vlaanderen - kunnen energiejagers zich van 1 december tot 31 maart groeperen. Dan krijgen ze ondersteuning van een energiemeester die bijeenkomsten organiseert om ervaringen en tips uit te wisselen. Uit de resultaten van vorig jaar blijkt dat het gemiddelde resultaat voor mensen die in groep jagen, hoger ligt dan bij individuele jagers. Werken in groep blijft dus nog altijd een belangrijke motiverende factor.

Tastbaar resultaat

Vorig jaar bespaarden de meer dan 5000 gezinnen gemiddeld 9,24 %. Omgerekend naar euro op basis van gemiddelde energieprijzen betekent dat een besparing van zowat 150 euro. “Hiermee bewijzen ze dat het mogelijk is om puur op basis van gedragsverandering, en zonder aan comfort in te boeten, energie te besparen,” vertelt Marc Steens van Bond Beter Leefmilieu. “Met de website van de Energiejacht maken we het mogelijk om je meterstanden van gas en elektriciteit bij te houden. De rekenmodule berekent automatisch je energiebesparing ten opzichte van je verbruik in het verleden. Die besparing geven we dit jaar niet alleen weer in percentages, maar ook in euro. Zo zie je in één oogopslag wat je inspanningen opleveren. Dat is zeker een motiverende factor omdat het om een heel concreet cijfer gaat waar mensen zich onmiddellijk iets bij kunnen voorstellen. Naast meterstanden van gas en elektriciteit kunnen bezoekers ook hun waterverbruik opvolgen.” Bij de start van de campagne hebben zich al meer dan 2000 nieuwe gezinnen geregistreerd op de website.

Meedoen is eenvoudig

Inschrijven kan via de website www.energiejacht.be en is volledig gratis. Om de energiebesparing te kunnen berekenen, dien je bij de registratie wel je verbruikscijfers van vorig jaar in te voeren. Die vind je op de eindfactuur van je energieleverancier(s).

Zodra je de nodige gegevens over je energieprofiel hebt ingevuld, kun je aan de slag. Wekelijks voer je op de website de meterstanden van je gas- en/of elektriciteitsmeter in om zo een beeld te krijgen van de evolutie in je energieverbruik. Als deelnemer krijg je wekelijks een nieuwsbrief toegestuurd met tips, getuigenissen en een herinnering om je meterstanden in te voeren.

Op de website vind je ook een heleboel interessante tips en inspirerende getuigenissen van andere deelnemers. Via Facebook kun je je besparingsresultaat delen met je vrienden.

Warm aanbevolen tips

Om te besparen is er uiteraard meer nodig dan enkel meterstanden invullen. Daarom geeft de Energiejacht de deelnemers tips om energie te besparen in huis. Door het toepassen van de tips op de website en via nieuwsbrieven kunnen deelnemers er in slagen om hun energieverbruik te doen dalen. Hier alvast een greep uit de tips:

  • Sluit 's avonds je gordijnen. Besparingspotentieel in euro per jaar: 72 euro (bij gas), 92 euro (bij stookolie), 175 euro (bij elektrische verwarming).

  • Ga onder de douche (i.p.v. In bad). Besparingspotentieel in euro per jaar: 75 euro (bij gas), 96 euro (bij stookolie), 203 euro (bij elektrische boiler).

  • Ontdooi je ijskast als de ijslaag 2 mm dik is of meer. Besparingspotentieel in euro per jaar: 15 euro.

  • Activeer de slimme energiemodus van je digicorder. Besparingspotentieel in euro per jaar: 25 euro.

  • Gebruik spaarlampen. Besparingspotentieel in euro per jaar: 5-15 euro per lamp.

Bond Beter Leefmilieu organiseert de Energiejacht in samenwerking met de provincies Limburg, Oost- en West-Vlaanderen, een aantal Vlaamse gemeenten, netbeheerders Infrax en Eandis, Dialoog vzw, Ecolife vzw, Abllo vzw, Bronsgroen cvba-so en met de steun van Megaman, Bostoen en Viessmann.

Energiebesparing