Magnette wil de oudste kerncentrales sluiten

Vorige week stelde minister Magnette op een vergadering bij het ABVV dat we de kerncentrales Doel 1 en 2 kunnen sluiten. Met de stresstesten in het vooruitzicht, die de Europese kerncentrales aan bijkomende veiligheidscontroles zullen onderwerpen, ligt de sluiting van de oudste centrales van Doel volgens de minister het meest voor de hand. Doel 1 en 2 zijn de centrales met de oudste technologie. Bovendien blijkt uit een onderzoek van Nature dat Doel, met 9 miljoen inwoners in een straal van 75 km rond de centrale, de twijfelachtige eer heeft om Europees de centrale te zijn die in het meest dichtbevolkte gebied ligt.

De uitspraken van Magnette zijn een stap in de goede richting. Maar, nog steeds schuift de minister de wet op de kernuitstap aan de kant. Volgens die wet moeten niet alleen Doel 1 en 2 sluiten in 2015, maar ook de oudste centrale van Tihange. Minister Magnette wil Tihange echter langer openhouden omdat, zo stelt hij, uit studies zou blijken dat er niet voldoende vervangcapaciteit is om ook Tihange 1 in 2015 te sluiten. In tegenstelling tot wat minister Magnette laat uitschijnen is het echter perfect mogelijk om ook de oudste centrale van Tihange in 2015 te sluiten. De enige voorwaarde is dat er nu dringend werk wordt gemaakt van een écht nationaal  energiebeleid. Een beleid met visie op de lange termijn dat inzet op energiebesparing en op nieuwe en duurzame energietechnologieën en de bijhorende infrastructuur. Een beleid dat  durft breken met een verouderde technologie uit het verleden.

En, het lijkt erop dat de Duitsers die keuze wel durven maken. Terwijl de regering Merkel tot voor kort nog koos voor een levensduurverlening van de kerncentrales, pleit een Duitse expertencommissie nu voor een volledige kernuitstap tegen 2021. Volgens de commissie bestaan er genoeg alternatieven voor kernenergie die geen risico's inhouden. De commissie benadrukt dat een uitstap uit de kernenergie enorme opportuniteiten biedt voor de Duitse economie. Bovendien kan een kernuitstap perfect samengaan met het terugdringen van de broeikasuitstoot en een aanpak van de energie-armoede. Voorwaarde is wel dat er nog veel sterker wordt ingezet op energiebesparing. De experten stellen dat besparingen van 40 tot 60% mogelijk zijn.

Wat in Duitsland kan, kan ook bij ons. Ook hier hoeft het licht niet uit te gaan wanneer de kerncentrales sluiten. Maar dat ligt volledig in handen van onze politici. 

 

Kernuitstap