Limburgse steenkoolgas op de helling

Het project om in Limburg op zoek te gaan naar steenkoolgas staat op de helling. Dart Energy, de grootste geldschieter voor het Limburgse project, wordt overgenomen door het Britse bedrijf IGAS. IGAS kondigde aan dat ze geen interesse hebben in projecten buiten het Verenigd koninkrijk en wil de buitenlandse activiteiten doorverkopen.

De Limburgse reconversiemaatschappij (LRM) richtte samen met Dart Energy de NV Limburg gas op.  Limburg gas kreeg een opsporingsvergunning om in Limburg op zoek te gaan naar steenkoolgas, een controversiële energiebron met zeer grote milieurisico’s. Dart Energy bracht tachtig procent van het kapitaal in voor Limburg Gas en zorgt daarnaast voor de benodigde expertise.

Aangezien het nog absoluut niet zeker is of men op een economisch rendabele manier steenkoolgas kan winnen in de Limburgse Kempen, zal het niet evident zijn om een vervanger te vinden voor Dart Energy. Bovendien is de benodigde politieke steun voor het steenkoolgasproject niet zeker. De meningen over steenkoolgas tussen de verschillende politieke fracties zijn immers verdeeld. Bovendien groeit lokaal het protest. Verschillende gemeenten binnen het concessie gebied verklaarden zich reeds ‘’steenkoolgas-vrij’’.

LRM bespaart zich dan ook beter de moeite om nog verder op zoek te gaan naar steenkoolgas. BBL ondersteunt alvast de vraag van Climaxi aan onze regering om een duidelijk signaal te geven door de opsporingsvergunning in te trekken die ze aan Limburg gas verleende.

Desinvestering uit fossiele energie