Leden van milieuverenigingen weten meer over milieu

Gedragen Vlamingen die veel weten over milieubeleidsinstrumenten zich milieuvriendelijker? Uit onderzoek van de studiedienst van de Vlaamse regering blijkt van wel. De onderzoekers concluderen ook dat lidmaatschap van een milieuvereniging loont op verschillende vlakken. Leden hebben een betere milieukennis en zijn bezorgder over het milieu. Dat maakt dat ze ook milieuvriendelijker consumeren.

Vooral vrouwen, lager opgeleiden en personen uit een lagere inkomensklasse weten minder over milieubeleidsinstrumenten. Maar ook jongeren zijn goed vertegenwoordigd in deze groep. In de groep met veel kennis vinden we een relatief groter aandeel van inwoners uit centrumsteden en een relatief kleiner aandeel van inwoners uit kleinere steden.

De studie peilde ook naar de reden om te kiezen voor milieuvriendelijk gedrag. Idealisme is de belangrijkste reden: mensen willen zich inzetten voor een gezond leefmilieu voor zichzelf en voor anderen. Bij Vlamingen met weinig kennis over milieu komt bezorgdheid over de gezondheid als reden dan weer dubbel zoveel voor dan bij Vlamingen met veel van deze kennis.

De respondenten werd gevraagd hoeveel vertrouwen ze hebben in verschillende bronnen van informatie over de oorzaken van milieuverontreiniging. De Vlamingen hebben het meeste vertrouwen in universitaire onderzoeksinstellingen, het onderwijs en milieu-organistaties.

Wij zijn blij dat de onderzoekers de milieuverenigingen zien als een belangrijke partner voor de overheid. “Deze organisaties kunnen kennis overbrengen naar hun leden ze helpen het draagvlak voor milieu verbeteren,” besluiten de onderzoekers.