Lagere btw voor milieuvriendelijke producten afgevoerd

Dinsdag 10 maart 2009 hebben de Europese Ministers voor Financiën in de ECOFIN-raad een akkoord bereikt over de producten en diensten waarvoor een lager btw-tarief mag gelden. Restaurants en haarkappers vallen daar onder, milieuvriendelijke producten en diensten niet.

Nochtans is al jarenlang gedebatteerd over een mogelijke btw-verlaging voor energie-efficiënte en milieuvriendelijke producten. Helaas heeft dit tot nog toe niets opgeleverd. Producten met een Europees ecolabel bijvoorbeeld, of huishoudelijke elektrische apparatuur met een A-label zijn soms iets duurder in aankoop. Daardoor zijn consumenten ontmoedigd om ze aan te kopen.

Een lagere btw voor milieuvriendelijke producten zou een prima stimulans zijn voor een duurzamere consumptie. Maar daarvoor is toestemming nodig van Europa.

De Europese lidstaten moeten unaniem akkoord zijn over de producten of diensten waarvoor lagere btw-tarieven gelden. En daar loopt het mis. Duitsland, gesteund door Bulgarije, Denemarken, Estland en Lithouwen, heeft een verklaring opgesteld waarin het zich verzet tegen een groene btw. Ook de Europese Commissie heeft zich hieromtrent eerder terughoudend opgesteld.

Nochtans was het de bedoeling dat zij hierover voorstellen zou formuleren, in uitvoering van het Europese relanceplan dat in november ’08 is goedgekeurd.