Laat je inspireren door de alternatieve munt

Inwoners met een gemeenschapsmunt prikkelen om mee te bouwen aan de stad. Het idee ontstond tijdens een participatietraject over de toekomst van Sint-Niklaas. De stad zag potentieel en deed beroep op de expertise van onze lidorganisatie Muntuit om het project uit te werken. 

Doe je wel eens iets duurzaam zoals sorteren of spullen binnenbrengen bij een kringloopwinkel? Engageer je je als vrijwilliger of koop je lokaal? Dan kan je daar in Sint-Niklaas voortaan Sengzen mee verdienen. Met deze gemeenschapsmunt kan je bij 125 deelnemende lokale handelaars aankopen doen. Maar evengoed kan je ermee een activiteit in het cultuurcentrum betalen, of naar een openbaar zwembad, museum of bibliotheek gaan.

Interessant voor inwoners? Jazeker. Maar even goed voor de handelaars. Jaarlijks zal Sint-Niklaas met dit gloednieuw systeem van stadsmunten minstens 240.000 euro rechtstreeks in de lokale economie duwen. Dat is meer dan 1 miljoen euro in 5 jaar!

Slimme aanpak

Op wijkniveau demonstreren reeds verschillende gemeenschapsmunten welke boost zo’n waardering kan geven aan de vrijwillige inzet binnen een gemeenschap. Denk maar aan de Mechelse Koekoek of de Torekes in Gent. Maar Sint-Niklaas gaat met Sengzen nog een stapje verder. Als eerste durven ze het aan om zo’n gemeenschapsmunt op stadsniveau te organiseren. Tegelijk vinden ze met dit systeem één oplossing voor drie uitdagingen: duurzame actie stimuleren, sociale cohesie versterken én de lokale economie aandrijven.

Dankzij slimme technologie slagen ze er bovendien in om het systeem toegankelijk te maken voor iedereen. En om het te verbinden met online platformen via dewelke je bijvoorbeeld aankopen kan doen of je je kan inschrijven voor een evenement. 

  • Meer weten over deze gloednieuwe stadsmunt? www.sint-niklaas.be/sengzen.
  • Benieuwd hoe gemeenschapsmunten zorgen voor positieve gedragsverandering? Ontdek er alles over tijdens het gratis evenement ‘Overtuigend genoeg?!’, op 24 maart. De workshop vindt zowel ’s middags als ’s avonds plaats. www.muntuit.be 

Het project werd financieel verder mogelijk gemaakt met de steun van EFRO, Europa, VLAIO en Provincie Oost-Vlaanderen.

Muntuit