Kris Peeters wil geen klimaatleider zijn

De zeespiegel aan de Belgische kust stijgt jaarlijks met 4 mm en zou tegen het einde van de eeuw een halve meter hoger liggen. Afgemeten aan haar ligging zou je verwachten dat Vlaanderen van alle regio’s in België het meest bekommerd is om de oorzaak: de klimaatverandering. Net het omgekeerde is waar. Dat bleek nogmaals in een reactie van Kris Peeters naar aanleiding van een actie van Greenpeace. Terwijl Brussel en Wallonië er voor ijveren om België onvoorwaardelijk positie te laten innemen voor 30% CO2-reductie, remt Vlaanderen deze door de wetenschap aanbevolen positie af.

Op 10 oktober vergaderen de Europese milieuministers over de internationale klimaattop in Durban. Het debat zal onder andere gaan over een nieuwe Europese doelstelling voor het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Nu ligt die op – 20% tegen 2020, maar bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk en Duitsland willen dit optrekken naar -30%. Ook Wallonië en het Brussels Gewest pleiten voor een hogere doelstelling, maar Vlaanderen blijft vasthouden aan het status-quo. Dat is ruim onvoldoende om de opwarming van de aarde te beperken. Greenpeace wilde de actuele positie van Vlaams minister president Kris Peeters kennen. Daarvoor organiseerden ze een ludieke actie met als orgelpunt de website www.krispeetersfilm.be Peeters reageerde tijdens een persconferentie “Wij gaan naar 20%, wij willen naar 30%. Maar de andere ontwikkelde landen moeten daar ook een steentje toe bijdragen.” Het venijn zit in de staart, volgens Greenpeace.

“Vlaanderen blijft vastklampen aan een klimaatdoelstelling die alles behalve ambitieus is”, zegt Joeri Thijs van Greenpeace. “De huidige Europese doelstelling van – 20% gaat niet verder dan 'business as usual' omdat sinds de economische crisis de uitstoot al fel gedaald is. Een hogere EU-reductiedoelstelling van -30% is het minimum om het klimaat niet te laten ontsporen en de voortrekkersrol niet uit handen te geven. Als Peeters zegt dat de Vlaamse regering een ambitieus klimaatbeleid heeft, kan ze niet anders dan een hogere doelstelling voor Europa onderschrijven. Door zijn getalm dreigt Vlaanderen economisch achterop te raken en negeert Peeters de ernst van de klimaatuitdaging.”

Op de volgende Europese Raad van milieuministers op 10 oktober wordt de positie van België duidelijk: klimaatleider of achterloper?