Klimaattop onderhandelt over zwendel

De klimaatonderhandelingen van Durban gaan de laatse fase in. De beperkte media-aandacht gaat naar de krachtmeting over een tweede Kyoto-periode. Even belangrijk zijn de onderhandelingen over achterpoortjes.

Ze kunnen immers de afgesproken klimaatinspanningen teniet doen. Landen reduceren dan enkel op papier de gevaarlijke broeikasgassen. In de feiten organiseren ze een gigantische zwendel met hete lucht, fictieve verminderingen van broeikasgassen.

Eco, een krant die hier dagelijks verschijnt, brengt vandaag hallucinante cijfers. De beloofde emissie-reducties van rijke landen bedragen samen 18 gigaton CO2 eq.(2012-2020) Achterpoortjes en vluchtwegen laten toe om tussen de 14,5 en 27,7 gigaton CO2 eq. fictieve reducties te verwezenlijken, of  80% tot 153%  van de gezamenlijke klimaatinspanning.

 

Samengevat: hier en nu onderhandelen partijen over voorstellen voor een zwendel zonder weerga. Het houdt de wereld op een groeipad (BAU) van emissies dat leidt tot meer dan 5°C opwarming deze eeuw: voorzie klimaatchaos en instorting van de ecosystemen.

De top 3 van achterpoorten? (1) hete lucht uit de ex Sovjetstaten (AAU´s) (2) de verdwijntruc met emissies van luchtvaart, scheepvaart en wijzigingen in land- en bosgebruik (3) het dubbeltellen en creëren van fictieve emissie reducties in CDM projecten

Het blijft niet bij deze bestaande loopholes. De geest is uit de fles: sommige delegaties watertanden bij het vooruitzicht van een gigantische koolstofmarkt. De voorstellen om geld te maken in die markt zijn even talrijk als absurd.

Landen willen betaald worden om minder bos te kappen dan voorzien, om de emissies onder een fictief plafond te houden dat hoger ligt dan elk realistisch groeipad of om olie op te pompen door het injecteren van CO2. Het is onduidelijk hoe zo een gecorrumpeerde koolstofmarkt ooit tot een CO2-prijs zal leiden die voldoende hoog is om groene investeringen uit te lokken.

Andere delegaties lopen zich het vuur uit de sloffen om de achterpoorten te sluiten.

België neemt redelijk rechtlijnige posities in. Een Belgisch voorstel voor een verdedigbare oplossing voor het overschot aan AAU´s of hete lucht, brengt het momenteel ver in de onderhandelingen. Polen heeft na Rusland en Ukraine de grootste reserves aan AAU´s. Het valt nu te bezien of Polen zich zal opstellen als EU-voorzitter of als geldwolf.