Kernramp in Doel betekent failliet van België

Studiebureau Smart matters berekende in opdracht van Greenpeace de kosten van een kernramp in Doel. De conclusie is duidelijk. Mocht er zich een ernstige kernramp voordoen in de kerncentrale van Doel, dan kan de kost voor ons land oplopen tot 700 à 1400 miljard euro. Aangezien Electrabel maar verzekerd is voor een bedrag van 1,2 miljard euro, betekent dit de facto het failliet van België.

Verschillende landen, zoals Frankrijk met veel kerncentrales, lieten de socio-economische impact van een kernramp al becijferen. Het is opmerkelijk dat België, dat toch een sterke reputatie heeft op het vlak van nucleair onderzoek, zo’n inschatting nog niet liet maken. Temeer omdat in België de kerncentrales zeer ongelukkig staan ingeplant. Volgens het vaktijdschrift Nature is Doel, met 9 miljoen inwoners in een straal van 75 km rond de kerncentrale, de kerncentrale met de dichtstbevolkte omgeving. Bovendien ligt Doel vlak naast de Antwerpse haven, een cluster die van levensbelang is voor onze economie.

Greenpeace vroeg daarom aan Smart matters om de socio-economische impact van een kernramp in Doel te berekenen. Dit gebeurde op basis van een internationaal aanvaarde methodologie. De conclusies zijn opmerkelijk. Bij een zwaar ongeval in de kerncentrale van Doel, waarbij de reactorkoepel intact blijft (te vergelijken met het ongeval van three mile Island), lopen de kosten op tot 23 miljard euro, of 6% van het Belgische BBP. Kennen we een zware kernramp met vernietiging van het reactorgebouw, zoals het geval was in Fukushima kunnen de kosten echter oplopen tot 1400 miljard euro, of 300% van het Belgische BBP. Een kernramp in Doel zou zo met voorsprong de duurste ramp zijn die de
wereld sinds de Tweede Wereldoorlog is overkomen (zie figuur). 

bron: Smart matters, 2014. 

Dergelijke cijfers kunnen onze politici niet zomaar naast zich neerleggen. Zeker nu voor de sabotage van de kernramp in Doel gedacht wordt aan terroristische motieven. 

Kernuitstap