Kernenergie is onbetrouwbaar

Vorige week werden de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 opnieuw stilgelegd na bijkomende veiligheidstesten. Deze testen gaven immers niet het verhoopte resultaat. De beslissing van de regering en het FANC om de centrales terug op te starten in mei 2013 - nog voor alle test uitgevoerd waren, was met andere woorden niet verantwoord.

Aangezien een veilige uitbating van de reactoren van Doel 3 en Tihange 2 vandaag niet kan gegarandeerd worden, liggen de centrales stil voor verder onderzoek. Het lijkt zelfs zeer onzeker of de kernreactoren ooit nog terug zullen kunnen opstarten. Zo wordt het meteen duidelijk dat deze -oude- kernreactoren niet kunnen zorgen voor een betrouwbare energievoorziening. Het is nu alle hens aan dek om onze energiebevoorrading te kunnen verzekeren voor komende winter. De milieubeweging hamert al jaren op het gevaar van onze sterke afhankelijkheid van kernenergie. Bovendien stijgt het risico op (de ontdekking van) nieuwe mankementen, met de leeftijd van onze kernreactoren. Redenen genoeg om af te stappen van deze risicovolle en verouderde technologie.

5 over 12 voor onze beleidsmakers om doorgedreven aan de slag te gaan met het enige recept dat ons aan een verzekerde energievoorziening kan helpen: energiebesparing gecombineerd met hernieuwbare energie. Dit is de enige veilige en zekere combinatie die ervoor kan zorgen dat het licht blijft branden.

Kernuitstap