Kernenergie heeft geen toekomst, kernafval wel

Het nucleair forum promoot kernenergie als een energiebron van de toekomst. Dit weekend kocht het forum een paginagrote advertentie in De Standaard om ons te overtuigen van het milieuvriendelijk gehalte van nucleaire installaties met bovenaan de vermelding ‘earth hour’. Een schaamteloze recuperatie van de succesvolle actie van het WWF. Beneden alle peil.

Omwille van de lage CO2-uitstoot prijst de nucleaire sector de technologie als een klimaatvriendelijk alternatief aan. Het tegendeel is waar. Kernenergie staat in de weg van de verdere ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen, die geen CO2 uitstoten én onze kinderen niet opschepen met een zware erfenis van langlevend nucleair afval. Kernenergie behoort tot het verleden. Het geproduceerde afval blijft helaas in de toekomst bestaan.

Bovendien strookt kernenergie niet met een duurzame toekomstige energiemix. Kerncentrales kunnen amper afgestemd worden op het actuele energieverbruik. Ze leveren een  permanente hoeveelheid, de zogenaamde ‘baseload’. Naar de pijpen van die dominante input moeten de andere energieleveranciers dansen. Ook hernieuwbare energiebronnen. Net wanneer de klimaatomstandigheden optimaal zijn voor hernieuwbare bronnen, worden ze bijgevolg stilgelegd om het elektriciteitsnet niet te belasten met te grote hoeveelheden stroom.

Hernieuwbare energie moet de rol van kernenergie overnemen. Groene elektriciteit moet voorrang krijgen op het elektriciteitsnet en vervangt zo die ‘baseload’. Flexibele centrales op gas kunnen daar waar nodig bijsturen. Maar ook dat wordt op langere termijn overbodig. Door een verregaande integratie van het elektriciteitsnet op Europees niveau kunnen overschotten geëxporteerd worden naar gebieden die in nood zitten.

Dubbel winnen

In de ‘life-cycle greenhouse-gas emissions of energy sources’ van het IPCC (Intergouvernmental Panel on Climate Change) kan men aflezen dat windenergie nog minder CO2 uitstoot dan kernenergie, namelijk 12 gram per KWh. Dat zijn 4 gram minder dan kernenergie. Een klein beetje minder CO2-uitstoot én geen kosten voor het veilig stockeren van langlevend nucleair afval. De keuze over welke energiebron past in een duurzame energiemix is snel gemaakt.

Kernuitstap