Kernenergie en wind gaan niet samen

Deze week stelde Greenpeace haar studie “Battle of the grids” voor. Met deze studie toont Greenpeace aan dat grootschalige integratie van hernieuwbare elektriciteit in het Europese netwerk - tot 100% tegen 2050 - zowel technisch als economisch haalbaar is. De studie versterkt de conclusie van de Greenpeace Energy [R]evolution van vorig jaar, over de haalbaarheid van een toekomstscenario met 100% hernieuwbare energie. Greenpeace toont aan dat, mits een doordachte uitbouw van het Europese elektriciteitsnetwerk, zelfs in de meest extreme klimaatomstandigheden met weinig wind en lage zonnestraling de levering van elektriciteit zal verzekerd zijn.

Maar, om dit mogelijk te maken, moeten belangrijke politieke keuzes gemaakt worden. Onflexibele kerncentrales en windenergie zijn namelijk niet compatibel. Momenteel worden windturbines al regelmatig uitgeschakeld tijdens periodes waarin veel elektriciteit wordt geleverd om voorrang te geven aan nucleaire of steenkoolcentrales omdat deze centrales zeer moeilijk kunnen afgeschakeld worden. Greenpeace pleit dan ook voor het zo snel mogelijk afbouwen van kernenergie en steenkoolcentrales. Regelbare, hernieuwbare energie moet voorrang krijgen op de Europese netwerken, en er moet gezorgd worden voor goede onderlinge verbindingen tussen landen, zodat overschot kan worden geëxporteerd naar andere gebieden. Gascentrales zullen aanvankelijk het grootste deel van de niet-hernieuwbare elektriciteit leveren en dienen als een flexibele reserve voor wind- en zonne-energie. Tussen 2030 en 2050 zal aardgas als brandstof dan geleidelijk worden afgebouwd en vervangen door regelbare hernieuwbare energie zoals hydro-, geothermische, geconcentreerde zonne-energie en biomassa.

Omdat ons land nog maar een beperkt aandeel hernieuwbare energie heeft, is er momenteel nog geen conflict tussen hernieuwbare energie en kernenergie. Maar, willen we ons inschrijven in een toekomst met echt groene en CO2-vrije hernieuwbare energie, dan zullen er ook hier keuzes moeten gemaakt worden.

Kernuitstap