Kernenergie eindelijk in museum

We dachten het eigenlijk wel, maar we krijgen nu steun uit onverwachte hoek: kernenergie hoort thuis in het museum. Op 15 mei organiseert de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie, een studiedag in Mol, over het nucleair erfgoed. Want “We vergeten te vaak dat België, en op de eerste plaats Vlaanderen, in Europa op dit vlak een pioniersrol vervulde. Op 8 juli 1922 werd in Olen de eerste radiumfabriek van Europa ingehuldigd, drie jaar later kwam er het eerste cobalt-bedrijfje bij. […] Tijdens de tweede wereldoorlog diende het uranium uit onze kolonie voor de aanmaak van de eerste atoombommen.” Als tegenprestatie kreeg België als eerste toegang tot de nucleaire technologie.

Inderdaad, dat horen we dezer dagen niet zo dikwijls! Dus daar hebben we onze kerncentrales aan te danken. Een rechtstreekse link tussen Hirosjima en Doel! Fijne dingen, die kerncentrales.

We citeren verder: “Het was de tijd waarin "het atoom" alle wereldproblemen zou oplossen”. Een beetje zoals nu, dus eigenlijk.

Soit, op http://www.vvia.be kunt u zich inschrijven. Wel op tijd doen, want de veiligheidsdiensten van het SCK hebben 5 weken nodig om u te screenen. Omdat kernenergie veilig is, uiteraard.

 

 

Kernuitstap