Kernenergie is duur

Uit het bovenvermelde onderzoek van het nucleair forum blijkt dat de bevolking nood heeft aan meer informatie over kernenergie. Bond Beter Leefmilieu levert graag haar bijdrage om deze nood te ledigen: kernenergie is duur. Zo duur dat deze technologie niet van de grond geraakt zonder staatssteun. 

Daarom wil Europa de deur openzetten voor staatssteun aan kerncentrales. Dat blijkt uit een recent gelekt document van de Europese Commissie. Als Europa doorgaat met deze plannen kunnen verschillende landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, hun plannen verzilveren om tientallen jaren subsidies te geven aan kernenergie. Los van alle zware kanttekeningen over de veiligheidsrisico’s en het –nog steeds- onopgeloste kernafvalprobleem, zou dit ook een economische blunder van formaat zijn.

De kosten van nieuwe kerncentrales blijven jaar na jaar stijgen. Zo steeg de geschatte kostprijs van de in aanbouw zijnde kerncentrale in Flamanville in Frankijk al van 4 miljard euro tot 8,5 miljard euro. Dit staat in scherp contrast tot hernieuwbare energie. Sinds 2008 zijn de marktprijzen van zonnepanelen op de wereldmarkt met 80% gedaald, in 2012 alleen al met 20%. De kosten voor windenergie zijn sinds 2008 gedaald met 29%. Deze prijsevoluties zorgen ervoor dat zonnepanelen, die in de publieke opinie vooral bekend staan om hun kostprijs, goedkoper worden dan kernenergie.

Wil je Europa laten verstaan dat kernenergie geen staatssteun verdient? Dan kan je hier je stem laten horen. 

Kernuitstap