Joris Depouillon (FoodWIN): "BBL is de ideale sparringpartner"

Joris Depouillon (tweede van rechts) is mede-oprichter van FoodWIN, het Europese innovatienetwerk rond voedselverlies en sinds kort trots nieuw lid van Bond Beter Leefmilieu. Wij vroegen hem hoe zij het verschil maken en wat hen motiveerde om zich aan te sluiten bij BBL.

Wat doet FoodWIN precies?

Joris Depouillon: “FoodWIN is het Europese innovatienetwerk rond voedselverlies. We ondersteunen en verbinden zo’n tweehonderd innovatoren en ondernemers uit heel Europa die blauwdrukken ontwikkelen om voedselverlies te verminderen. Met die kennis ondersteunen we steden en gemeenten om voedselverspilling tegen te gaan, via bewustmaking, het herverdelen van overschotten en het voorkomen van voedselverlies, bijvoorbeeld in ziekenhuizen en scholen.”

Op welke actie zijn jullie het meest trots?

Joris: “We zijn sinds 2015 de facilitatoren van Food Lab Brugge, een stakeholderplatform rond duurzame voeding van verenigingen, ondernemers en stadsdiensten in Brugge. Met het Food Lab stelden we een strategie op rond duurzame voeding en voedselverlies. Zo organiseerden we in 2016 de eerste editie van (H)eerlijk Brugge. Tijdens dat ‘food festival’ kookten we liefst 5.000 culinaire maaltijden op basis van overschotten.”

Waarom hebben jullie beslist je bij BBL aan te sluiten?

Joris: “We zijn een sociale onderneming in volle ontwikkeling. Daarbij komen heel wat vragen kijken rond administratie, HR, het wettelijk kader. BBL is de ideale sparringpartner en geeft snel en goed advies! Daarnaast is het een goede manier om samen te werken met andere organisaties met dezelfde waarden in Vlaanderen.”

Wat willen jullie dit jaar bereiken?

Joris: “We willen graag voedselverlies hoog op de agenda zetten van lokale overheden in Vlaanderen en daarbuiten. Het Inspiratieboek voor de gemeenteraadsverkiezingen van Bond Beter Leefmilieu is een project dat daarbij een stevige impact kan hebben. We zetten er dan ook graag mee onze schouders onder.”

Afvalbeleid FoodWIN

Meer over Afvalbeleid