Is je toestel te rap kapot? Meld het bij Test-Aankoop

Weigert je wasmachine dienst na twee jaar? Loopt je mixer vast net wanneer de garantietermijn verlopen is? Wil je smartphone niet meer updaten na 18 maanden? Je bent niet alleen. Het fenomeen dat onze spullen teistert, heet ‘vervroegde veroudering’. Test-Aankoop wil fabrikanten op hun verantwoordelijkheid wijzen. Daarom lanceren ze het meldpunt ‘Te rap kapot’.

Snelle winsten

Test-Aankoop startte een aantal jaren geleden met de duurzaamheid van producten onder de loep te nemen. Het meest ophefmakend was een onderzoek naar wasmachines. Wat bleek? Slechts één van de 24 geteste machines haalde zonder kleerscheuren de tien jaar. In 2015 ging de organisatie na hoe lang besturingssystemen van smartphones automatisch updates installeerden. Bij Android werden geen updates meer geïnstalleerd na 18 maanden en bij iOS ging de iPhone erg traag werken na verloop van tijd.

Het is een duidelijke trend: producten worden niet meer gemaakt zoals in de tijd van je oma. De markt van high-tech- en huishoudtoestellen is verzadigd, waardoor fabrikanten winsten willen boeken door de consument ertoe aan te zetten zijn toestel zo snel mogelijk te vervangen.

‘Te rap kapot’

Om die reden besloot Test-Aankoop een meldpunt te creëren waar je kunt melden als je denkt dat je toestel ‘te rap kapot’ gegaan is. Test-Aankoop onderzoekt de meldingen en gaat zo de problematiek in kaart brengen. Op basis van de verzamelde meldingen wil de consumentenorganisatie zelf gericht gaan testen en fabrikanten bewust maken om duurzamer te produceren. 

Tien maatregelen voor betere producten

"Al die spullen die voortdurend vervangen moeten worden, veroorzaken een enorme afvalberg"

Een topinitiatief, vinden wij bij BBL. Vervroegde veroudering saboteert niet alleen onze producten, maar ook het milieu: al die spullen die voortdurend vervangen moeten worden, veroorzaken een enorme afvalberg. Daarom stelden wij tien maatregelen op die de overheid kan nemen om betere producten te garanderen. Want het beste resultaat van het meldpunt zou zijn dat niemand het nog nodig heeft.