Inzet op oude kerncentrales is gevaarlijke en dure gok

Op 11 maart 2011 zorgde een tsunami voor een kernramp in Japan. Nu, drie jaar later, zijn de problemen met de beschadigde kernreactoren en het besmette koelwater nog steeds niet onder controle. Honderdduizenden mensen hebben dagelijks te maken met de realiteit van het leven in een besmet gebied.

De kernramp deed heel wat Europese beleidsmakers stilstaan bij de risico’s van kernenergie. In navolging van Duitsland beslisten verschillende landen om kernenergie stapsgewijs de rug toe te keren . Nu, enkele jaren later, duikt het spook van de levensduurverlenging van oude kerncentrales opnieuw op. België besliste om de oude kernreactor Tihange 1 tien jaar langer open te houden. Ook in Nederland besliste men onlangs om de kernreactor van Borssele langer te laten draaien. De lokroep van goedkope kernenergie uit afgeschreven centrales, is voor velen te aantrekkelijk om te weerstaan. Dat we daardoor met vuur spelen en onze veiligheid op het spel zetten, wordt vakkundig onder de mat geschoven.

Greenpeace lanceerde vorige week een rapport waarmee de organisatie wijst op de risico’s van een levensduurverlenging van oude kerncentrales. In Europa zijn 66 kernreactoren ouder dan 30 jaar, zeven kernreactoren zijn zelfs al ouder dan 40 jaar. Tihange 1 zal 50 jaar zijn als de reactor in 2025 met pensioen gaat. Ondanks heel wat vernieuwingen en herstelwerken, stijgt het veiligheidsrisico bij oude kerncentrales. Indien oude kerncentrales zouden ge-upgraded worden tot op het veiligheidsniveau dat vandaag wordt opgelegd aan nieuwe kernreactoren, zouden ze zo duur worden dat ze uit de markt geprijsd zouden worden.  Bovendien zijn kerncentrales door een aftopping van het verzekerde bedrag, onvoldoende verzekerd. Indien een kernramp plaatsvindt, zal de samenleving opdraaien voor het leeuwendeel van de kost. Moesten uitbaters van kerncentrales de effectieve risicokost zelf dragen, zou kernenergie gewoon onbetaalbaar zijn. 

Dat nieuwe kerncentrales economische onzin zijn, wordt stilletjesaan duidelijk. Het Greenpeace rapport illustreert nu ook dat bestaande centrales langer openhouden een onverantwoord risico inhoudt én een enorme -weliswaar verborgen- kost met zich meedraagt. 

Kernuitstap