Innoveren met maatschappelijke impact

Philippe Muyters, Vlaams minister van o.a. innovatie, ziet innovatie vooral als een manier om ondernemingen en het het economisch weefsel sterker te maken. Dat bleek op een event georganiseerd door FISCH vzw en het Vlaams Materialen Programma (VMP), over maatschappelijk verantwoord innoveren. Maatschappelijke innovatie moet echter meer doen dan enkel het ondernemen en economisch weefsel versterken.  .

Volgens BBL moet het innovatiebeleid het juiste kader en stimuli te bieden voor diepgaande maatschappelijke veranderingen. De trendbreuken die nodig zijn om de maatschappelijke uitdagingen aan te pakken op de gebieden van materialen, energie, zorg en inclusie, zullen ingezet worden door innovatie en maatschappelijk ondernemerschap. Om ondernemers aan te zetten tot innoveren met maatschappelijke impact zullen ze ook de voordelen ervan moeten inzien in termen van concurrentiepositie, tewerkstelling enzovoort.

Het aanpakken van de grote maatschappelijke uitdagingen zal ook een intensieve samenwerking vragen zowel tussen ondernemers onderling als tussen ondernemers en de andere partijen zoals overheid, onderzoekswereld en actoren uit het middenveld, de culturele wereld, onderwijs, burgers,... Dit zijn zaken die onderbelicht zijn in het regeerakkoord en dan ook extra aandacht verdienen in de komende beleidsnota.