Industrie betaalt meer voor energie door lagere efficiëntie

Een recente studie van het consultancybureau Roland Berger stelt vast dat de Belgische industrie meer betaalt voor elektriciteit dan haar concurrenten in de buurlanden. Op zich is dit geen nieuws. De hogere Belgische elektriciteitskosten zijn onder andere te verklaren doordat de Duitse industrie sterker is vrijgesteld van de transmissiekosten en de bijdragen voor hernieuwbare energie. 

Wat nieuw is aan de studie, is dat de hogere elektriciteitskost voor de Belgische industrie niet alleen te wijten is aan een hogere kost per gebruikte kilowattuur. Onze cement, staal- en papierbedrijven betalen volgens Roland Berger vooral meer aan elektriciteit doordat hun productie minder energie-efficiënt is. Ze hebben met andere woorden meer elektriciteit nodig per geproduceerde ton papier, cement of staal. Maar liefst 59% tot 100% van het verschil in elektriciteitskost is volgens Roland Berger te verklaren door deze lagere energie-efficiëntie. 

Het verbaast misschien niet dat onze industrie deze bevindingen fel contesteert. Zij gaat er immers prat op tot de meest energie-efficiënte van de wereld te behoren. Wij vinden de studie op zijn minst verdienstelijk, omdat ze de expliciete koppeling maakt tussen de energiekost en energie-efficiëntie. Een mooie voorzet om het debat over de energiekosten van ons bedrijfsleven (eindelijk) open te trekken.

Wordt zeker vervolgd.

Energiebesparing