Hoorzitting over winkelnota

Vorige week organiseerde het Vlaams parlement een hoorzitting over de startnota winkelen van minister-president Kris Peeters. In deze nota wordt de kaart getrokken van een kernversterkend beleid en wordt ingegaan tegen nog meer lintbebouwing met winkels. Dit kon in het Vlaams parlement dan ook op de steun rekenen van onder meer UNIZO en VVSG. Fedis, de Federatie van distributiebedrijven, daarentegen is van mening dat de overheid zich hier niet te veel mee moet moeien. Handelaars weten zelf het beste waar de markt de meeste mogelijkheden biedt, of dit nu in de kern of langs een invalsweg is. De consument vraagt ook om baanwinkels, aldus Fedis.

BBL ging in zijn uiteenzetting vooral in op het belang van mobiliteit. Baanwinkels en perifere shoppingcentra brengen enorme verkeersstromen met zich mee, wat problematisch is voor luchtkwaliteit, CO2-elissies en verkeersveiligheid. Daarbij werd nogmaals gewezen op de absurditeit om langs de Brusselse ring drie nieuwe shoppingcentra te laten verrijzen.

Omgekeerd zal voldoende aandacht moeten gaan naar een goede bereikbaarheid van de winkelkernen, anders maakt een kernversterkend beleid weinig kans. Dat vraagt om extra investering in park and ride systemen en een sterkere uitbouw van het voorstedelijk openbaar vervoer.

De startnota van de minister-president vormt de basis voor nieuwe omzendbrieven, onder meer over het ondersteunen van een kernversterkend beleid en het tegengaan van verdere lintbebouwing.