Greenpeace dagvaardt regering inzake kerncentrales

Greenpeace dagvaardt de federale regering. Volgens Greenpeace schendt onze regering het verdrag van Espoo, dat voorschrijft dat er voorafgaand aan de levensduurverlenging van een kerncentrale een milieueffectenrapport (MER) en een grensoverschrijdend publiek consultatieproces moet worden uitgevoerd. Voor de levensduurverlenging van Tihange 1 betekent dit dat niet alleen Belgen, maar ook inwoners van steden als Maastricht, Aken, Keulen, Luxemburg,... inspraak moeten krijgen in een MER. De vorige regering besliste tot de levensduurverlenging maar voorziet momenteel niet in een MER of publieke inspraak. De verlenging gaat normaal gezien in op 1 oktober 2015. 

Op 5 juni 2014 bevestigde de vergadering van partijen die aangesloten zijn bij het Verdrag van Espoo, dat Oekraïne in de fout ging door de levensduurverlenging van twee reactoren van de kerncentrale van Rivne te verlengen zonder een MER op te stellen en zonder de burgers in Oëkraïne, Polen en Wit-Rusland inspraak te verschaffen. Dat is een belangrijk precedent.

Greenpeace wil vermijden dat de Belgische regering dezelfde fout maakt en stapt daarom naar de rechter. Greenpeace vraagt aan de rechter om de regering een dwangsom op te leggen en de beslissing over de levensduurverlenging van Tihange 1 ongeldig te verklaren, zolang er geen MER is opgesteld en zolang de burgers in ons land en in onze buurlanden niet betrokken worden in een publieke consultatie. Nu de regering ook besliste om de levensduur van Doel 1 (loopt af op 15 februari 2015) en Doel 2 (loop af op 1 december 2015) te verlengen, geldt hiervoor hetzelfde verhaal. 

Kernuitstap