Gratis opleidingen rond innovatie

In deze tijden worden we meer dan ooit geconfronteerd met het kwetsbare en onbestendige karakter van onze maatschappij. Wij geloven dat het voor jullie organisatie belangrijk is hier wendbaar en efficiënt mee om te gaan en willen jullie hierbij graag ondersteunen. Daarom nodigen we jullie uit op onderstaande sessies, die stuk voor stuk de stempel ‘Bevorderlijk voor een innovatieve en ondernemende organisatiecultuur’ dragen.

Het onderwerp van de vijfde sessie houden we voorlopig open en vullen we graag in op basis van jullie specifieke noden. De sessies zijn gratis voor leden, vinden online plaats en duren ongeveer een uurtje. Voor niet-leden bedraagt de prijs 20 euro per sessie.

 

Sessie 1: De (verborgen) data van je organisatie en hoe ze te visualiseren

In deze sessie onderzoeken we samen met datavisualist Leenke De Donder hoe je de data van je organisatie effectiever kan gebruiken. We gaan dieper in op hoe je resultaatgericht aan dataverzameling kan doen en op welke manier je deze data vervolgens gericht kan visualiseren. We hebben ook aandacht voor externe data (bv. cijfermateriaal uit onderzoek) en hoe je deze kan inschakelen richting jullie achterban en derden (bv. pers of beleid). Deze sessie is gebouwd op maat van natuur-, klimaat- en milieuorganisaties. 

>> Deze sessie is voorbij, maar je kan de belangrijkste lessen van Leenke De Donder hier nalezen.

 

Sessie 2: Toekomstscenario’s als hefboom voor innovatie

In coronatijden ontpopt de halve wereld zich tot toekomstvoorspellers, nog nooit was ons toekomstbeeld zo prominent aanwezig in het heden. Tijd dus voor een sessie rond toekomstscenario’s en wat je ermee kan doen. In deze sessie ontdekken we samen met Mart Vermeersch van het Toekomstlabo hoe we zelf toekomstscenario’s kunnen creëren. We exploreren wat toekomstscenario’s ons kunnen leren over de werking, relevantie en impact van onze organisaties en hoe dit onze keuzes kan stuwen op korte termijn. 

>> Deze sessie is voorbij.

 

Sessie 3: Ideeën bedenken: mag het iets anders zijn?

In deze sessie brengen we ideeëngeneratie in kaart. Waar komen jullie ideeën vandaan? Waar zouden ze vandaan moeten komen? Hoe worden ze opgeslagen en wat gebeurt ermee? Hoe worden ze ontvangen en geëvalueerd? Wie is er verantwoordelijk voor? We blijven weg van een zweverige inspiratiesessie, maar bieden concrete methodieken (zowel divergentie- als convergentietechnieken) om de ideegeneratie te professionaliseren in jullie organisatie. 

>> Deze sessie is voorbij.

 

Sessie 4: Wat als jullie organisatie winstgedreven was? 

In deze sessie verlaten we het non-profitpad en herbekijken we onze organisaties vanuit een winstgedreven logica. We onderzoeken welke impact deze denkwijze op onze organisatie heeft en kijken hoe deze inzichten onze werking kunnen optimaliseren. Een sessie voor zij die graag de dagelijkse logica even willen omdraaien. 

>> Deze sessie is voorbij.

 

Sessie 5: À la carte

Waar liggen jullie wakker van? Wat zou jullie helpen om innovatiever en ondernemender aan de slag te kunnen gaan? U vraagt, wij draaien! 

> Geef je suggesties hier.         

 

Nog vragen? Contacteer Heleen De Smet via heleen.desmet [at] bblv.be.

Wil je weten wanneer we nieuwe opleidingen organiseren? Abonneer je op onze nieuwsbrief Link.