Gezocht: verdwenen milieubeleidsplan. Graag te bezorgen aan Vlaams Parlement

Momenteel bespreekt het Vlaams Parlement de begroting voor volgend jaar. Voor de leefmilieubegroting staat het milieujaarprogramma centraal, met de concrete milieuacties voor 2016. Dat moet een onderdeel vormen van de begroting, om te garanderen dat er effectief geld voorzien wordt om die milieumaatregelen uit te voeren. Maar: het milieujaarprogramma 2016 is er niet, net zomin als het milieubeleidsplan 2016-2020. De administratie bezorgde het ontwerp nochtans in april al aan het kabinet van de minister. Het Rekenhof klaagt dit dan ook terecht aan in zijn advies over de begroting voor leefmilieu.

Begroting zonder plan

Om het milieubeleid planmatig te laten verlopen, moet Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) om de vijf jaar een milieubeleidsplan opmaken. Het milieubeleidsplan bepaalt de hoofdlijnen van het milieubeleid van het Vlaamse Gewest. Het bevat langetermijndoelstellingen, engagementen voor de volgende vijf jaar en maatregelenpakketten.

Het milieubeleidsplan 2016-2020 moest volgens het decreet algemene bepalingen milieubeleid reeds voorgelegd zijn aan de Vlaamse Regering. Maar dat is niet gebeurd, hoewel de administratie het ontwerp milieubeleidsplan wel al in april aan het kabinet van de minister bezorgde. Het lijkt erop dat het nieuwe milieuplan daar nog steeds stof ligt te vergaren.

Wereld op zijn kop

In uitvoering van dat milieubeleidsplan moet dan vervolgens elk jaar een milieujaarprogramma opgemaakt worden, met daarin een lijst van de concrete acties en maatregelen die het Vlaams Gewest zal uitvoeren. Dat milieujaarprogramma hangt dus vast aan de begroting. Maar aangezien er nog geen milieubeleidsplan is, kon ook geen milieujaarprogramma voor 2016 worden ingediend in het Vlaams parlement. En zal het parlement dus moeten stemmen over een begroting, zonder de bijhorende plannen te kennen. De wereld op zijn kop.

> Verslag van het Rekenhof

> Het voorstel van de administratie voor het milieubeleidsplan 2016 - 2020