FRDO Forum over innovatie voor koolstofarm België

Op dinsdag 26 november vond het jaarlijks forum plaats van de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling. Rode draad doorheen de dag was de studie ‘Scenario’s voor een Koolstofarm Belgie tegen 2050’ die in opdracht van de federale dienst Klimaatverandering werd uitgevoerd door Climact en Vito. De workshops focusten op de nood aan maatschappelijke (en technologische) innovatie, aan innovatieve governance modellen en innovatieve financiering om de fundamentele omwentelingen naar een koolstofarme economie en samenleving mogelijk te maken.

Climact en Vito haalden uit tal van gesprekken met stakeholders 4 mogelijke reductiescenario’s. Ze brachten voor elk scenario per ambitieniveau (minder of meer technologie of gedragsverandering) het reductiepotentieel in kaart om tegen 2050 tot broeikasgasreducties van 80-95 % te komen, evenals de ermee gepaarde gaande impacts. De studie hanteert daarbij weliswaar een erg technologische en kwantitatieve invalshoek. De realiteit zal zonder twijfel een heel pak complexer zijn. 

Maar de verdienste van deze studieopdracht is alzeker dat ze handvaten biedt om op een laagdrempelige manier te reflecteren en te communiceren over mogelijke reductiepaden en de parameters die daarbij een rol kunnen spelen. Het onderzoeksteam ontwierp bv. een toegankelijke tool aan de hand waarvan eenieder zijn eigen reductiescenario kan ontwikkelen. (link /)

Tijdens het Forum roep Minister Wathelet (CDH) de FRDO op om zich samen met de gewestelijke adviesraden te buigen over deze studie. 

De interactie tijdens de workshops was rijk en dynamisch - zelfs tot verbazing van sommigen. Het geeft aan dat een breed forum waar maatschappelijke actoren en burgers in dialoog kunnen gaan over een duurzame transitie, meer dan ooit nodig is. De FRDO moet die forumrol voluit voor haar rekening nemen. 

Desinvestering uit fossiele energie