Fietscampagne 'Met Belgerinkel naar de Winkel' start zaterdag 30 april

Zaterdag 30 april start de vijftiende editie van ‘Met Belgerinkel naar de Winkel’, de grootste fietscampagne in Vlaanderen. Bond Beter Leefmilieu (BBL), Unizo en Gezinsbond willen zo de steden en gemeenten helpen bij het promoten van zachte mobiliteit en sterke kernen met aantrekkelijke lokale handel. Klanten die tussen 30 april en 4 juni met de fiets of te voet winkelen bij één van de 8.000 deelnemende handelaars in 159 Vlaamse steden en gemeenten, maken kans op leuke prijzen.

Sterkere kernen met aantrekkelijke lokale handel

“Door mensen aan te moedigen met de fiets of te voet te winkelen bij de lokale handelaars, slaan we twee vliegen in één klap. Winkelen bij lokale handelaars is goed voor de omzet van de lokale economie en voor de leefbaarheid in het centrum. Bedrijvige kernen met aaneengesloten handel vragen wel om een uitbreiding van de nodige fiets- en wandelinfrastructuur. Met name voor hen die net buiten het handelscentrum wonen of werken,” zegt Jonathan Lambregs, beleidsmedewerker mobiliteit bij Bond Beter Leefmilieu.

“Een groot deel van de kernen van onze steden en gemeenten zal er in de toekomst helemaal anders moeten uitzien. Detailhandel blijft belangrijk, maar is onvoldoende om de kernen leefbaar en bruisend te houden,” zegt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt. “Het aandeel van de detailhandelwinkels daalde op 10 jaar tijd van 45,6% naar 37,4%. We moeten daarom werk maken van bedrijvige kernen met aaneengesloten handel of andere bedrijvigheid. Denk dan aan freelancers, starters, dienstenbedrijven of vrije beroepen. Maar ook scholen, ziekenhuizen, openbare instellingen, rusthuizen of culturele instellingen. Allemaal vlot bereikbaar met de fiets of te voet uiteraard.”

Deelnemers maken kans op leuke prijzen

Iedereen die met de fiets of te voet winkelt bij een deelnemende handelaar, ontvangt een Belgerinkel-lot met een unieke code. Door registratie van deze code op www.belgerinkel.be maakt de klant kans op tal van prijzen, zoals hotelovernachtingen, ontbijtmanden, waardebonnen, museumtickets en fietsaccessoires. Klanten zonder internet kunnen hun loten in Belgerinkel-boxen deponeren en zo meedingen naar de prijzenpot die de gemeente samenstelt, met als hoofdprijs een damesfiets van Minerva.

Meer informatie:

Beeldmateriaal:

Overzicht lanceringsactiviteiten (interessant om een kijkje te gaan nemen)

Bornem

  • Laad je kruiwagen vol op maandag 9 mei 2016! Win een Bornemse kruiwagen met ons logo erop en ga langs bij alle marktkramers voor 1 cadeautje. 

De Haan

  • Fietsgraveeracties op 3 mei 2016 in de Stationsstraat, 13 mei 2016 in de Kerkstraat en op 16 mei 2016 op het Kennedyplein. 

Diksmuide

  • Zondag 22 mei: Fietsdag in samenwerking met de Gezinsbond 

Keerbergen

  • Workshop elektrische fietsen op 4 mei 2016 om 19.00u. Gratis deelname, inschrijving is verplicht (klimaat [at] keerbergen.be of 015/509.025).
  • Fotowedstrijd met deelnemende handelaars
  • Fietscontrole op 25 mei 2016 vanaf 15.00u. Gratis deelname.

Langemark-Poelkapelle

  • Een fietslabelactie op zaterdag 30 april 2016 van 9.30 - 11.30 uur aan het Sportcentrum, Boezingestraat 51A te Langemark.
  • Een fotozoektocht langsheen de deelnemende handelszaken gedurende de ganse Belgerinkel-campagne (30 april tot en met 4 juni 2016). Hiermee zijn extra prijzen te winnen.

Merchtem

  • Op zaterdagochtend 30 april wordt om 9.30 uur aan het August De Boeckhuis verzameld voor een wandeltocht. Ze zal ongeveer anderhalf uur duren en komt langs een aantal deelnemende handelaars. Omstreeks 11.30 uur wordt iedereen aan het August De Boeckhuis verwacht voor een babbel en een drankje met muzikale omkadering door  The Singing Puppets. Inschrijven via cultuur [at] merchtem.be of via 052 38 12 06, ten laatste op 26 april 2016.

Putte

  • De Belgerinkel-campagne wordt op vrijdag 29 april afgetrapt op de Vrijdagmarkt! Je kan er gratis je fiets laten graveren in de namiddag (uitgezonderd elektrische fietsen). Meer info in het infoblad. Aan het infostandje kom je te weten welke handelaars deelnemen. Je krijgt er bovendien een eerste Belgerinkel-lot.

Tessenderlo

  • Infomoment van onze campagne op 15 mei tijdens het Superfestival. Kom je tot bij onze infostand, dan krijg je alvast een extra Belgerinkel-lot. Er zullen ook gratis herbruikbare 'Met de fiets verdien je iets'-boodschappentasjes verdeeld worden.