Europees witboek transport stelt doortastend beleid uit

Maandag stelde de Europese Commissie haar transport witboek voor. Het witboek legt de krijtlijnen vast voor het Europees transportbeleid van de komende jaren. De commissie legt eindelijk een objectief voor de vermindering van broeikasgasemissies vast; tegen 2050 moet de uitstoot met 60% t;o.v; 1990. Ze stelt ook steden zonder klassieke auto’s in het vooruitzicht.  Maar, ze stelt de nodige doortastende actie uit.

 “De Commissie plant emissiereducties van 1% per jaar tot 2030 en 5% per jaar in de jaren nadien. Actie vandaag uitstellen en geloven in één of ander technologisch mirakel binnen 20 jaar is absoluut geen geloofwaardige strategie,” zegt Jos Dings, directeur van Transport & Environment, de Europese koepel voor transport van milieuverenigingen.

“De enige concrete actie die de Commissie tijdens haar huidig mandaat (2010-2014) voorstelt is de uitbreiding van de luchthavencapaciteit. Dit zal de klimaatobjectieven alleen maar moeilijker te realiseren maken. Plannen om schadelijke subsidies aan te pakken en om transport te laten betalen op basis van milieucriteria worden met minstens 5 jaar uitgesteld.”