Energiebesparing weer op de Europese agenda

Deze week organiseerde het Belgische EU-voorzitterschap een informele energieraad. Hoofdthema van deze raad was energie-armoede, een thema dat minister Magnette terecht op de Europese agenda wil plaatsen. Interessant was dat België ook het thema energie-efficiëntie agendeerde. Energiebesparing blijft immers het zwakke broertje van het Europese energie- en klimaatpakket. Energiebesparing mag dan wel de sleutel tot succes zijn in de aanpak van de klimaatverandering, het is het enige luik van het pakket waarvoor – in tegenstelling tot hernieuwbare energie en emissiereducties- Europa (nog) geen bindende doelstelling heeft vastgelegd. Het voorstel voor een nieuw Europees energie-efficiëntieplan laat bovendien al lang op zich wachten.

Nochtans, de technologie om ons energieverbruik met 20 procent te reduceren b estaat en kan eenvoudig gerealiseerd worden. Nog niet de helft van het kosteneffectief energiebesparingspotentieel in Europa wordt vandaag benut. Een bindende besparingsdoelstelling kan een drijfveer zijn voor het realiseren van dit potentieel. Jammer genoeg lijkt dit nog steeds een taboe . Wel is men het eens over de nood aan bijkomende financiering voor de uitvoering van energiebesparende maatregelen.

De verschillende Belgische milieuorganisaties (BBL, BRAL, Greenpeace, IEB, IEW, Natagora, Natuurpunt en WWF) houden de vinger aan de pols van het Belgische EU-voorzitterschap. Meer nieuws op www.10groeneeisen.be

Energiebesparing