Energiebesparing vergemakkelijkt de kernuitstap

Als ons land meer inzet op energiebesparing, kunnen we het equivalent van Doel1 aan elektriciteit uitsparen. Dat blijkt uit een studie van Climact, uitgevoerd in opdracht van Greenpeace en Bond Beter Leefmilieu. Staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet krijgt de studie vandaag.

Door de economische crisis, meer energie-efficiëntie en mildere temperaturen stijgt de vraag naar elektriciteit al jaren niet meer. Ook in de komende jaren verwacht Elia en het Federaal Planbureau dat de vraag amper zal stijgen. 

Met enkele realistische besparingsmaatregelen kunnen we de elektriciteitsvraag stabiliseren of zelfs doen dalen. De Climact-studie toont ondubbelzinnig aan dat België zonder veel moeite 4 TWh kan uitsparen tegen 2015. Dat is meer dan de productie van Doel 1, de oudste kerncentrale in Doel, die jaarlijks 3,5 TWh stroom levert.

Comfort verzekerd

“Elektriciteit besparen kan zonder in te boeten op comfort en zonder negatieve impact op de groei van onze economie”, verzekert Sara Van Dyck van Bond Beter Leefmilieu.

Door de energiebesparing worden we minder afhankelijk van de stijgende energieprijzen én kunnen we onze klimaatdoelstellingen halen. Ook onze energiefactuur vaart er wel bij. Een voorbeeld: door in meer dan 130 supermarkten aan de verlichting te sleutelen, kon Delhaize zijn jaarlijks energieverbruik voor verlichting met 60 procent terugdringen.

Cruciaal in dit besparingsverhaal is de industrie. Zij vertegenwoordigt vijftig procent van de huidige vraag in ons land. Enkele welgemikte ingrepen kunnen hier een groot verschil maken. Maar ook in de woon- en dienstensectoren zit nog een groot potentieel voor meer energie-efficiëntie.

Echte ambitie

Als we we écht ambitieuze besparingsmaatregelen nemen, dan kan de elektriciteitsbesparing zelfs oplopen tot 6 TWh, zo becijferde CLIMACT. Dit is net iets minder dan de productiecapaciteit van Doel 1 én Doel 2.  

Conclusie

“België heeft genoeg vervangcapaciteit om de kernuitstap te realiseren”, zegt Joëlle Hérin van Greenpeace. “Maar Wathelet moet ook het elektriciteitsbesparingpotentieel meenemen in zijn uitrustingsplan voor de kernuitstap. Dit maakt de uitstap uit kernenergie nóg evidenter.”

Bond Beter Leefmilieu en Greenpeace vragen staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet om samen met zijn collega's van de gewesten onmiddellijk werk te maken van een ambitieus energiebesparingbeleid. De sluiting van de oudste drie kerncentrales is perfect mogelijk zonder dat het licht uitgaat. Bovendien is de uitstap noodzakelijk om te zorgen voor een gunstig investeringklimaat voor nieuwe elektriciteitsproducenten en hernieuwbare energie in het bijzonder.

Kernuitstap