Een akkoord op weg naar vier graden klimaatopwarming?

De klimaattop van Durban sloot zondagochtend af met een mager resultaat. De genomen beslissingen zetten ons op een pad naar vier graden klimaatopwarming. Bond Beter Leefmilieu (BBL), Greenpeace, Inter-Environnment Wallonie en WWF betreuren dit gebrek aan ambitie, terwijl miljoenen mensen al getroffen worden door klimaatverandering.

De akkoorden van Durban voorzien in een aanname van een tweede verbintenisperiode onder het Kyoto Protocol. Jan Vandermosten van WWF-België: “dat is het enige lichtpuntje op weg naar een globaal bindend akkoord, dat in 2015 een feit zou moeten zijn. Japan, Canada en Rusland hebben de tweede verbintenisperiode voor Kyoto echter niet onderschreven."

De onderhandelaars zijn er in Durban echter niet in geslaagd om krachtdadige beslissingen te nemen die de klimaatopwarming werkelijk aanpakken. Mathias Bienstman van BBL: “Het ambitieniveau van de emissiereductiedoelstellingen werd niet verhoogd. Een klimaatfonds werd opgericht, maar het blijft voorlopig een lege doos.”

Een alliantie van minst ontwikkelende landen, kleine eilandstaten en de EU heeft geprobeerd om de onderhandelingen in de goede richting te sturen. Durban heeft echter nogmaals duidelijk gemaakt dat een aantal landen, waaronder de VS, geen graten ziet in een ambitieus klimaatregime. Deze onderhandelingen zijn slechts zo sterk als de politieke wil die ze drijft dan wel afremt.

An Lambrechts van Greenpeace besluit: “Het klimaatakkoord stelt niet veel meer voor dan een vrijwillig akkoord dat dan ook nog eens een jaar wordt uitgesteld. De kans om een gevaarlijke klimaatverandering te vermijden glipt elk jaar wat verder uit onze handen, zolang er geen reddingsplan voor de planeet wordt opgesteld.”