Duurzaam ondernemen met SIS Toolkit van OVAM

Wil u duurzame innovatie een centrale plaats geven in uw bedrijf, maar weet u niet meteen hoe u het duurzaamheidsprincipe concreet in uw bedrijfsvoering integreert? De Openbare Afvalstoffen Maatschappij Vlaanderen (OVAM) heeft nu een nieuw instrument om bedrijven daarbij te ondersteunen: de OVAM SIS Toolkit.

De OVAM SIS (Sustainable Innovation System) Toolkit is een creatief instrument dat bedrijven actief ondersteunt bij het zoeken naar duurzame oplossingen. Origineel en vernieuwend aan de tool is dat duurzaamheid heel breed wordt geïnterpreteerd. Een veelheid aan duurzaamheidsaspecten wordt samengebracht in een eenvoudig, overzichtelijk en werkbaar model.

De meeste ecodesigntools focussen op het meetbaar maken van de milieu-impact van producten. De OVAM SIS Toolkit komt daarentegen tegemoet aan de niet-technische behoeften van bedrijven. Daarom heeft het instrument een plaats in elk innovatie- en designproces. Ongeacht of het gaat over de ontwikkeling van producten, diensten of product-dienstconcepten. De beoogde doelgroep is bijgevolg divers: designmanagers, designconsultants, productontwikkelaars, service designers, (interieur)architecten, stadsplanners. Maar het instrument kan ook nuttig zijn voor mensen en organisaties die aan de slag willen met experimenten buiten de directe productie-omgeving, Een speelgoedfabrikant kan met deze toolkit bijvoorbeeld niet alleen nagaan hoe hij op een duurzamer manier speelgoed kan fabriceren, maar ook hoe kinderen duurzamer kunnen spelen.

De tool omvat 30 ondersteunende vragen die de gebruiker uitnodigen om na te denken over waardecreatie, hetzij vanuit strategische of functionele overweging, hetzij vanuit een bepaalde fase in de levenscyclus van een product of dienst .

De OVAM SIS Toolkit omvat een reeks overzichtelijke fiches, drie posters en twee dobbelstenen die de bedrijven met hun medewerkers in een brainstormsessie of designproces kunnen inzetten. De Toolkit is gebruiksvriendelijk en onmiddellijk klaar om mee aan de slag te gaan. Maar indien gewenst, kan een beroep gedaan worden op een aantal bureaus die door de OVAM gecertificeerd zijn om bedrijven te begeleiden in hun traject met de OVAM SIS Toolkit.

De OVAM SIS Toolkit kan besteld worden op www.ovam.be/ecodesignlink. Op deze website  is nog meer informatie te vinden over de Toolkit, evenals enkele andere instrumenten, zoals de Ecolyser, die nuttig zijn in het verduurzamen van producten en processen.