Denemarken wil af van fossiele brandstoffen

Vorige week stelde de Deense regering haar energie strategie voor 2050 voor. Met deze strategie wil het land tegen 2050 volledig onafhankelijk zijn van steenkool, olie en gas en haar CO2-uitstoot drastisch terugdringen.

De Deense energiestrategie bevat een rist aan maatregelen om het gebruik van fossiele brandstoffen in de energiesector tegen 2020 met 33 procent terug te dringen ten opzichte van 2009. Dit moet ervoor zorgen dat Denemarken tegen 2050 zonder fossiele brandstoffen verder kan. Het land wil haar hernieuwbare energieproductie drastisch opdrijven door zeer sterk in te zetten op windenergie, biomassa en biogas en door te investeren in een slim elektriciteitsnetwerk. Zo moet 62% van de elektriciteitsproductie al tegen 2020 op basis van hernieuwbare energie gebeuren. Daarnaast wil de Deense regering stevig inzetten op energiebesparing.

Denemarken wil hiermee niet alleen haar bijdrage leveren in de strijd tegen de klimaatverandering, maar bovenal onafhankelijk worden van fossiele energie. Voor de Deense klimaat- en energieminister is het duidelijk: de kost voor de omschakeling naar hernieuwbare energiebronnen en investeringen in energie-efficiĆ«ntie, wegen niet op tegen de baten van een onafhankelijke positie ten opzichte  van steeds duurdere en eindige fossiele brandstoffen.

Hiermee is Denemarken het eerste land dat de visie van een 100% hernieuwbare energievoorziening tegen 2050  in praktijk brengt. Het voorstel van de regering ligt nu ter goedkeuring voor bij het Deense parlement.

Er zijn zeker kanttekeningen te maken bij het Deense plan. Zo willen de Denen bijvoorbeeld sterk inzetten op biomassa en biogas, energievormen die alles behalve onbesproken zijn. Stof tot discussie dus. Maar het getuigt alleszins van visie en strategie om nu al vooruit te kijken naar 2050. Iets waar ons land nog van kan leren. Van een toekomstvisie voor een klimaatvriendelijke en energiezuinige samenleving ontbreekt in Vlaanderen en Belgiƫ nog steeds elk spoor.

Desinvestering uit fossiele energie