Decreet complexe projecten naar het parlement

Vorige week keurde de Vlaamse Regering het decreet over complexe projecten goed. Met dit decreet zoekt de regering een nieuwe aanpak voor bouwprojecten van groot maatschappelijk belang, zoals infrastructuurprojecten of de vernieuwing van een stationsbuurt. Zij worden aan het eind van de rit vaak vertraagd door juridische procedures. Dergelijke ingrijpende projecten vragen om een vroeg en breed overleg met alle betrokken partijen. De nieuwe procedure legt het zwaartepunt op een grondig vooroverleg met alle belanghebbenden.

Door alle belangen en allternatieve voorstellen al direct mee te nemen in het projectvoorstel komen mogelijke knelpunten vroeger aan het licht en kan de uitvoering van het project vlotter verlopen. De zogenaamde ‘routeplanner’, een praktische leidraad voor initiatiefnemers van een complex project, regelt de vormgeving van die vroegtijdige inspraak, zoals een ruim en transparant vooroverleg.  

Het is een goede zaak dat dit decreet voorziet in meer en betere inspraak in de vroege fase van de procedure voor infrastructuurwerken of grote bouwprojecten. Anderzijds biedt het decreet echter ook verregaande afwijkingsmogelijkheden eens een beslissing is genomen, zoals afwijkingen van het natuurdecreet en van het decreet op beschermde monumenten en landschappen. Als die afwijkingen te ruim worden toegepast, dreigt men opnieuw in juridische discussies te verzanden.