De rechtstaat valt niet om te leiden

Op 29 maart vernietigde de Raad van State het ruimtelijk uitvoeringsplan en het milieueffectenrapport voor de noord-zuidverbinding in Limburg. De huidige plannen voor de verbinding voorzien in de aanleg van een missing link tussen Hasselt en Eindhoven, dwars doorheen Europees beschermde natuurgebieden van de Zwarte Beek en de Mangelbeek. De Raad van State stelde samen met drie Limburgse milieuorganisaties vast dat de Vlaamse regering in haar beslissingen de Europese regels voor de bescherming van speciale beschermingszones niet respecteerde.   Naar aanleiding van de uitspraak werd de milieubeweging met de vinger gewezen als diegenen die de Limburgse economische ontwikkeling lam zouden leggen. Dat is ten eerste naast de kwestie, maar bovendien ook erg hypocriet. De reactie toont de frustratie die in Limburg leeft rond dit dossier. Die frustratie is begrijpelijk, maar heeft men alleen maar aan zichzelf te danken. Jarenlang immers waren de politiek verantwoordelijken op de hoogte van twee cruciale elementen:  

  1. Het ruimtelijke uitvoeringsplan voor het omleidingstracé is in strijd met de Europese regelgeving, wegens de significante impact op het habitat- en vogelrichtlijngebied.
  2. Een alternatief voor het omleidingstracé, de zogenaamde doortocht, met een herinrichting van de bestaande weg via tunnels in de dorpscentra van Houthalen en Helchteren – is perfect haalbaar. De ijvert al sinds de start voor dit scenario.  

Het studiebureau, het milieueffectenrapport én de juridische dienst van de milieuadministratie hadden allemaal gewezen op deze elementen. En toch zette men, ondanks de adviezen van de eigen instellingen, eigengereid door met het plan voor het omleidingstracé.   Iedereen, inclusief de milieubeweging is het erover eens dat Limburg een betere ontsluiting en een duurzaam economisch ontwikkelingsplan nodig heeft. Maar we leven nog steeds in een rechtstaat. En de plannen die ontwikkeld worden, moeten rekening houden met de wetgevende kaders. Regels kunnen niet te pas en te onpas opzij worden geschoven. Ook niet de milieuregels. Ook niet in Limburg.   De milieubeweging doet daarom een oproep aan de regering om niet op het zelfde elan door te gaan in dit dossier. Kies niet voor procedurele ‘trucs’ zoals een nooddecreet als antwoord op de pertinente bedenkingen van de Raad van State. Kies voor een schone lei en voor een procedure die zich niet baseert op stemmingmakerij maar wel op de uitgebreide inzichten die aanwezig zijn bij de administratie en de stakeholders. Neem het bestudeerde alternatief van de doortocht opnieuw ernstig en zoek oplossingen binnen de juridische kaders. De milieubeweging staat klaar om constructief mee na te denken over een verdere duurzame economische ontwikkeling van Limburg.