De groene scheuten van Wouter Beke

De CD&V kwam vorige week ongewoon verrassend uit de hoek. Met zijn ‘Innesto’ tekstvoorstellen maakt Voorzitter Beke een pertinente analyse van de uitdagingen waar Vlaanderen de komende jaren voor staat. Beke zet daarmee meteen ook zijn lijnen uit voor de verkiezingscampagne in 2014.

Ook Sp.a zet de puntjes op de ‘i’ met haar Beginselverklaring ‘het Vlaanderen van Morgen’. Daarbij trok ze expliciet de sociale kaart. Bond Beter Leefmilieu analyseerde de respectievelijke boodschappen en kwam tot een paar verrassende conclusies.

Opmerkelijke afwezige in de CD&V teksten is het communautaire discours. Het document stelt dat mensen een efficiënte en betrouwbare overheid verwachten. Maar lijkt er tegelijk (en terecht) van uit te gaan dat het bestuursniveau waar de dienstverlening gebeurt, minder bepalend is. Vlamingen zijn met veel prangende kwesties bezig. Ze vragen zich af hoe ze in de toekomst betaalbaar kunnen wonen, of ze in een leefbare omgeving kunnen leven, hoe ze zich vlot kunnen verplaatsen, of ze kwaliteitsvol werk zullen hebben, of ze hoogstaand onderwijs kunnen genieten. Hier draait de toekomst van Vlaanderen om. En daar draait ook de verkiezing van een volgende regeringsploeg om. Dat heeft de CD&V goed gezien. 

Opvallend daarbij is dat de CD&V bij die kwesties hier en daar een uitgesproken duurzame kaart durft te trekken. Zo moeten de lasten op arbeid op korte termijn verschuiven naar lasten op consumptie (BTW), milieu en inkomen uit kapitaal. Banken moeten stimuli krijgen om in reële economie en lokale KMO’s te investeren. De schaarse open ruimte in Vlaanderen moet gevrijwaard worden van nog meer mobiliteit en nog meer bebouwing. Daarvoor worden onder andere sturende instrumenten voorgesteld zoals de slimme kilometerheffing voor personenwagens, een mobiliteitsbudget in plaats van bedrijfswagens, de woonbonus. Milieuvriendelijke brandstoffen zoals gas, elektriciteit en waterstof moeten via accijnzen bevoordeeld worden ten opzichte van vervuilende brandstoffen zoals diesel. Opmerkelijk ook is het accent dat CD&V legt op stedenbeleid als laboratorium van de toekomst. Hopelijk kunnen die groene toekomstgerichte scheuten verder ontkiemen op het Innesto congres in november.

Waar de CD&V lijkt te ontluiken op haar groene flank, is Sp.a een beetje in slaap gesukkeld op dat vlak. Althans in haar beginselverklaring. Die verklaring is opgebouwd rond de begrippen vrijheid, gelijkheid en verbondenheid, waarbij sociale cohesie en rechtvaardigheid in een sociaal-economische context de rode draad vormt. De duurzaamheidgedachte werd er als verplicht nummer bijgeplakt. Hopelijk vergeten de sociaal democraten niet dat een sociaal rechtvaardige transitie onlosmakelijk verbonden is met het respect voor ecologische grenzen. De lente kwam erg laat in ons land. We geven de Sp.a dus nog wat respijt om haar groene scheuten te laten ontkiemen.