Afbeelding ter illustratie | Ideogram

Cri de coeur van CREG

Afbeelding ter illustratie | Ideogram

Het hele memorandum leest als een dringende oproep aan de federale onderhandelaars om het energiebeleid in ons land dringend meer te sturen vanuit de overheid.

De energietransitie in België loopt niet van een leien dakje. Terwijl de onderhandelingen over het federale regeerakkoord van start gegaan zijn, publiceerde de CREG, de waakhond voor de energiesector, vorige week haar memorandum dat de belangrijkste uitdagingen identificeert en een reeks nuttige voorstellen maakt voor de nodige hervormingen.

Ons land staat de komende decennia voor een enorme uitdaging. De elektriciteitsproductie moet afkicken van fossiele brandstoffen, de nucleaire productie valt weg, en de extra hernieuwbare energieproductie moet geflankeerd worden door vraagsturing en opslag. Tegelijk gaat heel onze economie versneld elektrificeren en wordt de nood aan elektriciteit nog groter. De impact op energienetten is enorm.

De CREG roept in haar memorandum op om de rol van de overheid en van de regulator te versterken. Om te verzekeren dat de lange termijn ontwikkelingsplannen van alle energievectoren (gas, elektriciteit en waterstof) op elkaar afgestemd zijn en ook onafhankelijk opgemaakt worden vraagt ze een opvolgingscomité op te richten met de federale administratie economie (Algemene Directie Energie), het Planbureau en de CREG. Deze drie instellingen zouden ook zelf terug de opdracht moeten krijgen om prospectiestudiewerk uit te voeren naar de bevoorradingsnoden. Nu voert enkel Elia dergelijk studiewerk uit (met name de Adequacy studie). Maar aangezien dit beursgenoteerd bedrijf zelf financieel belang heeft bij het bouwen van netinfrastructuur, is ook hier een onafhankelijk onderzoek meer dan nodig.

CREG wil ook auditbevoegdheid krijgen om ramingen en kosten-batenanalyses die aan de basis liggen van de ontwikkelingsplannen, te screenen. Enkel zo kan de overheid verzekeren dat er objectief gekeken wordt naar de netinvesteringsplannen, en de kosten voor bedrijven en gezinnen onder controle houden. 

De energiewaakhond staat ook stil bij de nood aan sterke samenwerking tussen federale en gewestelijke overheden. Zeker bij de uitrol van flexibiliteit is die onontbeerlijk. De CREG vraagt de nieuwe federale regering samen met de gewesten een samenwerkingsakkoord op te stellen, om zo tot een robuust en stabiel regelgevend kader te komen.

Het hele memorandum leest als een dringende oproep aan de federale onderhandelaars om het energiebeleid in ons land dringend meer te sturen vanuit de overheid. Om onafhankelijk van commerciële belangen analyses en planningen op te maken, om te zorgen dat we foute investeringen en stranded assets vermijden, en om de prijzen voor burgers en bedrijven onder controle te houden. Bovenal reikt CREG haar expertise en ervaring aan. Hopelijk wordt de uitgestoken hand aanvaard.