Commissie Juncker in startblokken zonder duidelijk vooruitzicht op duurzaam en groen beleid

Naar aanleiding van de samenstelling van de nieuwe Europese Commissie trok de Europese milieubeweging stevig aan de alarmbel. Bij de nieuwe ploeg zat een kandidaat commissaris voor klimaat die banden heeft met de olie industrie, een kandidaat commissaris voor milieu die de opdracht kreeg om de milieuregelgeving af te bouwen en ontbrak elke verwijzing naar duurzame ontwikkeling. Ook het Europees Parlement leek niet van plan lijdzaam toe te zien hoe de Europese milieu- en duurzaamheidspijlers uitgekleed zouden worden en legde tijdens de hoorzittingen het vuur aan de schenen van een aantal kandidaat commissarissen.

Ondertussen is het stof van de hoorzittingen gaan liggen en kunnen we zien wat het resultaat is van het politieke ‘wheelen en dealen’ op het hoogste Europese niveau. En dat resultaat valt mager uit. Een mondelinge toezegging van Juncker dat eerste Commissaris Timmermans ook bevoegd wordt voor duurzame ontwikkeling staat voorlopig nergens op papier. Het ziet er niet naar uit dat het takenpakket van milieucommissaris Vela wordt aangepast om regelgeving inzake natuurbescherming, luchtkwaliteit, natuurlijke hulpbronnen en klimaat te vrijwaren en versterken. De klimaatcommissaris met banden in de olie industrie blijft schaamteloos aan. Hoe dat belangenconflict zal beheerst worden blijft onduidelijk.

Het zijn signalen die aanzetten tot scepsis en zorg. De Europese milieukoepels hebben een nieuwe brief gestuurd aan Commissaris Juncker en Parlementsvoorzitter Schultz om hun eisen opnieuw kracht bij te zetten.