Challenges: draag je duurzame steentje bij!

1. Tijd zat en wandelen mogen we: het ideale moment dus om te verdwalen langs de vele trage wegen die België rijk is. Verlaat de platgetreden paadjes en ontdek de trage toppers in jouw buurt met de handige links van Trage Wegen. En avant, marche! 

> tragewegen.be/in-mijn-buurt/trage-wegen

2. Korte keten is hip en de huidige coronacrisis geeft nog een extra duwtje aan de populariteit. Ook zin om lokaal te kopen? Recht van bij de boer geeft je een opsomming van de mogelijkheden in je buurt. 

Tip: bij Voedselteams kan je ook een proefbestelling maken!

> rechtvanbijdeboer.be

3. Haaaave you met… Colette Courgette? Colette is een vrolijke kip en een ideaal wapen tegen verveling bij kleine en grote kinderen. Koekjes bakken? Moestuin maken? Colette helpt een handje! 

velt.nu/nieuws/de-uitdaging-van-colette-courgette

4. Op 14 mei is het weer zo ver: Straatvinken! Met pen en papier in de hand, turven we doorheen het ganse land! Kies jullie favoriete stylo, haal dat Diddl-, Pokemon- of geparfumeerd bloemetjesbriefpapier van zolder en turf het verkeer in jullie straat. Zo kunnen we samen in kaart brengen hoe gezond het verkeer in onze straten is. Een ideale bezigheid in quarantainetijden als je het ons vraagt. 

> straatvinken.be

5. Je vaste tourtje beu? BOS+ to the rescue! Zij dagen jullie uit om op zoek te gaan naar onbekend groen! Hierbij een eenvoudig stappenplan 1) zoek een onbekende groenplek in je buurt op, 2) neem er een foto van, 3) stuur je beeld en verhaal naar info [at] bosplus.be 4) win je een ecologisch pakket van een lokale handelaar 5) bedank BBL voor de prachttip!  

> bosplus.be/k/nl/n167/news/view/60347/12551/verborgen-groen-bezoek-een-lokale-onbekende-groenplek-en-win-een-prijs.html (tem 19 april)

6. Het is Paasvakantie, we willen stiekem allemaal op reis, maar we moeten - en zullen!- in ons kot blijven. Nu, als Mozes niet naar de berg komt, dan komt de berg wel naar Mozes. Zo ook bij vakantiegangers en campings! Als wij niet naar de camping kunnen, dan komt deze wel naar ons. Daarom daagt Kamping Kontakt jullie uit om jullie tentje in de tuin te zetten en lekker aan het kamperen te slaan in jullie eigen tuin. Geen tuin? Misschien past ze wel in jullie living…10 op 10 voor sfeer  & gezelligheid!

> kampingkontakt.be

7. Deze uitdaging is voor de mensen die graag tekenen. Geen boompjes en huisjes, wel petities! We stellen jullie graag twee relevante petities voor, waarvan we menen dat ze jullie steun verdienen.

1) De petitie van Stay Grounded en Zomer Zonder Vliegen. Zij eisen dat overheidssteun aan de luchtvaartsector enkel gegeven mag worden wanneer deze focust op de werknemers en op klimaatengagement. Evident, toch? #savepeoplenotplanes

> change.org/p/open-letter-to-the-respective-national-governments-savepeoplenotplanes-steun-voor-de-luchtvaartsector-enkel-onder-strikte-voorwaarden-68ca53c6-5c94-4f73-a074-456867d609d3

P.S. Op zoek naar meer context? Check this out.

2) De Europese petitie van T&E, ondersteund door BBL. Ondanks de kwetsbare situatie waarin we ons momenteel bevinden, blijven we immers bouwen aan een duurzame toekomst na corona. Deze petitie wil de Brusselse Minister van Milieu oproepen om maatregelen te nemen die leiden tot het elektrificeren en het delen van ritten met Uber. De impact hiervan op luchtkwaliteit is potentieel zeer hoog. Tekenen dus! 

> bondbeterleefmilieu.be/uber-verstikt-ons

Coronacrisis

Meer over Coronacrisis