BONN: Japanse doelstelling op troebel water?

Live van achteraan de plenaire zaal in Bonn: Japan kondigt zijn middellange termijn klimaatdoelstelling aan. Zeer belangrijk, en verwacht voor vandaag. We schreven een artikel in de Eco om de creatieve rekenkunde van Japan te onthullen. En inderdaad, ze proberen een olifant te maken van een muis.

Japan wil zijn uitstoot beperken tot 15% onder het niveau van 2005. Ze stellen dit voor als een zeer transparante en ambitieuze doelstelling. In de woorden van de Japanse delegatieleider: "based on clear blue water". Maar helder is deze doelstelling allerminst. In vergelijking met 1990 betekent dit een vermindering met 8%. De Japanse doelstelling voor 2012 is -6%. Kan een economische grootmacht als Japan echt niet beter dan een magere 2% beter?

Dit is zeer ontoereikend. De Japanse doelstelling steekt zeer mager af ten opzichte van de Europese ambitie om 30% te verminderen tegen 2020. Ze is valt buiten de 25-40% reductie die volgens het VN Klimaatpanel nodig is.

Gisteren kloegen verschillende ontwikkelingslanden aan dat de gecombineerde aangekondigde doelstellingen van de industrielanden niet voldoende zijn, ten opzichte van wat nodig is om de klimaatverandering tegen te houden. Ze hebben gelijk.

De EU moet zeer scherp reageren op de Japanse doelstelling. Zij kunnen beter.