Boekentips: 4 keer op wandel

Het aanbod wandelgidsen is hoog. Wij pikten er 4 voor je uit. - © Jake Melara

Boekentips: 4 keer op wandel

Het aanbod wandelgidsen is hoog. Wij pikten er 4 voor je uit. - © Jake Melara

Johan Van den Broek verliest zich graag in boeken, en stapelt die liefst zo hoog mogelijk. Hij houdt van de natuur en is, zoals elk weldenkend mens, bezorgd om zijn omgeving. Hij is wetenschapper (bioloog), milieukundige en ruimtelijk planner. Hij werkt ruim 35 jaar in de Vlaamse natuur- en milieuwereld. Daarnaast werkte hij ook als freelance auteur voor diverse uitgeverijen en voor Argus (voorheen Stichting Leefmilieu). Regelmatig bespreekt hij een boek voor Bond Beter Leefmilieu.

Het aanbod wandelgidsen is hoog. De essentie is wandelen, en dan is een goede gids een aangenaam voordeel. We selecteerden vier wandelgidsen. Ze zijn alle vier recent en leggen een ander accent. Treinstapper maakt de natuur makkelijk bereikbaar, Lus de Ridder focust op eenvoud, Lydia Michiels van Kessenich verkiest dan weer het vakantiegevoel tijdens een wandelweekend en Michaël Cassaert biedt achtergrondinformatie over de natuur.

Treinstapper 3

10 wandelingen van station naar station langs grote routepaden

Cathy De Gusseme en Jan Thys, Grote Routepaden vzw

De gids draagt het nummer drie. De eerste werd gepubliceerd in 2017. Hij combineert drie informatielagen: de ruggengraat is het GR-netwerk in Vlaanderen. Twee lagen worden toegevoegd: het NMBS-netwerk en het landschapsbeeld. De wandelingen werden netjes gespreid over Vlaanderen.

Je leest over een wolwashuisje, een graanwatermolen, een waterkasteel, de Verdronken Weide, de Muziekberg, Better Hull, het Kravaalbos, de Frans Breckpotwijk, het Spuihuis: kortom aandacht voor wat je ziet en leest, toponiemen toegelicht en een vleugje cultuur en historiek. Verder is het een échte wandelgids, gemaakt door ervaren en beslagen mensen. Voordeel is dat de routes kunnen worden ingekort. Bovendien, en dat is heel leuk, je kiest zelf je wandelrichting. Je vindt immers routebeschrijvingen in beide richtingen. Kaartjes, foto’s, soepele kaft, duidelijke beschrijvingen, apart kleurtje per route. Voordeel is dat, zeker in België, de trein altijd een beetje reizen is.

meer over het boek

De kleine wandelgids

25 bijzondere routes in Vlaanderen

Lus de Ridder, Luster

De gids is klein, iets groter dan een flinke gsm, en past dus in menig jaszak. De routes zijn mooi gespreid in Vlaanderen. De auteur, Lus De Ridder, deelt haar ervaringen op instagram via @staycation.belgium, uitgegroeid tot een wandelcommunity. Wat mag je verwachten? Een eenvoudige kaart, enkele foto’s, enkele praktische tips, bv. over eten en drinken, picknickmogelijkheden en een korte beschrijving van de route (met vermelding van lengte, niveau en toegankelijkheid) en het gebied. Indien je gebruik kan maken van de officiële wandelknooppunten worden de nummers vermeld. Een aantal andere wandelingen zijn Natuurpuntwandelingen. Alle wandelingen zijn lusvormig. Kortom, eenvoudig en complexloos wandelen. Fiets op of auto in, wandelen en kaart lezen, en terug.

meer over het boek

De paden op

Wandelweekenden over alle 23 Lange-Afstand-Wandelpaden

Lydia Michiels van Kessenich, Fjord

Wat is er leuker dan "op weekend gaan"? Je spreekt af met bekenden en geniet van het vakantiegevoel, toch voor even. 23 wandelingen in Nederland over een Lange-Afstand-Wandelpad, een wandelroute van minimaal 150 km met verschillend begin- en eindpunt. Een wat groter formaat, veel foto’s (bijna allemaal met verleidelijk  zonlicht) en korte beschrijvingen. Je wandelt telkens een deel van een traject, meestal ongeveer 35 km, gespreid over twee dagen. De overnachtingsplaats wordt uitgebreid besproken. Om te wandelen volg je de bewegwijzering (de universele witrode aanduidingen, in twee richtingen) en je kan gebruik maken van digitale hulpmiddelen (gpx-bestanden en GPS). Bij het start- en eindpunt wordt telkens een bushalte vermeld (soms een treinstation), maar het blijft toch wat zelf puzzelen voor vertrek en aankomst. Achteraan vind je een overzicht van elke wandeling, telkens op één pagina.

meer over het boek

Wandelboek onze natuur,

20 wandelingen door natuurgebieden in Vlaanderen

Michaël Cassaert, Lannoo

Het is één van de vele wandelgidsen van uitgeverij Lannoo. Het boek beantwoordt aan wat je kan verwachten van een wandelboek: een overzichtskaart waar alle wandelingen op aangeduid staan, heel veel praktische informatie over elke wandeling, een kaart met het wandeltraject en een beschrijving.

Een voordeel is niet enkel dat Michaël Cassaert zelf graag fietst en wandelt, maar ook dat hij beslagen is in natuur en landschap en dat hij een uitgebreid netwerk heeft in de Vlaamse natuurbehoudswereld. De beschrijvingen van de wandelingen zijn afgestemd op wandelaars die graag meer weten over de natuurlijke kwaliteiten van de gebieden. Je leest over vennen en heiden, monotone bosgebieden, duinen, de rode eekhoorn, de vuursalamander, wilde gagel, buntgras, …

Het boek maakt deel uit van het project “onze natuur, ontdek het wilde België”. Hotel Hungaria wil graag onze natuur weer de belangstelling geven die ze verdient. Twee jaar lang dag en nacht op pad met twee cameraploegen, met meer dan 900 draaidagen om België te tonen zoals het nog niet in beeld gebracht werd. Het resultaat is een zevendelige natuurdocumentaire, in samenwerking met onze lidvereniging Natuurpunt, die dit jaar verwacht wordt op Canvas en RTL-TVI. Om uw ongeduld niet té veel op de proef te stellen, kan je al terecht op de website onze natuur.

meer over het boek

BBL's boekentips