Bisphenol A: een reëel risico op hormoonverstoring

Geregeld duiken berichten op over de hormoonverstorende werking van Bisphenol A. Bisphenol A is een chemische stof die gebruikt wordt voor de productie van de kunststoffen polycarbonaat en epoxy harsen, maar die ook soms als additief wordt gebruikt in andere kunststoffen.

Polycarbonaat is een materiaal dat wordt gebruikt voor de productie van babyflessen, CD´s en andere toepassingen die specifiek de combinatie van hardheid, impact resistentie en transparantie vereisen. Epoxy harsen worden dan onder andere weer ingezet als coating van blik in de voedingsindustrie.

Dit is dus geen “ver van mijn bed show”, maar heeft vroeg of laat een impact op de meesten onder ons. Het bewijs hiervan is de vaststelling dat meer dan 9 op 10 kinderen en volwassenen kleine hoeveelheden Bishphenol A in hun lichaam hebben.

Vorige week nog bevestigde Noël Bruneel (K.U. Leuven) dat bisphenol A een gevaarlijke stof is, met hormoonverstorende eigenschappen. De industrie daarentegen vindt dat de blootstelling van de mens aan deze stof heel klein is, zo klein dat het risico verwaarloosbaar wordt.

Er is onenigheid onder wetenschappers wat nu een “veilige dosis” bisphenol A is. De impact van hormoonverstorende chemische stoffen is moeilijk te bewijzen, daar de effecten pas op lange termijn zichtbaar worden. Uit voorzorg stelt Bruneel echter voor te streven naar een nultolerantie. Professeor Nic Van Larebeke van de Gentse Universiteit, stelde deze week nog op basis van recent wetenschappelijk onderzoek (niet specifiek naar Bisphenol A) dat hormoonverstoring ook bij minieme dosissen optreedt, en dat het veeleer het moment in de ontwikkeling (vooral bij kinderen) is die de verstoring bepaalt, eerder dan de dosis.

Aangezien vooral toepassingen die een opwarming van polycarbonaat inhouden, een groter risico hebben dat bishphenol A vrijkomt, wordt voorgesteld eerst deze toepassingen aan banden te leggen. Zo heeft Canada heeft vorig jaar het gebruik van polycarbonaat (met bisphenol A) voor babyflessen verboden.

Uit voorzorgsmaatregel zouden eerst en vooral de babyflessen van polycarbonaat geweerd worden. Er bestaan alternatieven die geen bisphenol A risico inhouden.

Verantwoord omspringen met polycarbonaat betekent dat bij iedere toepassing nagegaan wordt wat het risico van het vrijkomen van bisphenol A nu is. Zo heeft een CD een ander risicoprofiel dan een babyfles. De industrie zou hier beter proactief op een verantwoorde wijze mee omspringen, om zo te vermijden dat uiteindelijk alle polycarbonaat toepassingen over dezelfde kam worden geschoren.