België verliest koppositie in duurzaam beheer Noordzee

Tijdens de vorige federale regering zag het er goed uit voor de toekomst van de biodiversiteit in ons deel van de Noordzee. Die kreeg toen apart hoofdstuk in het regeerakkoord en daarna ook een aparte minister. Er kwam een masterplan over de locatie van windmolens, zandwinning en mariene reservaten.

Van die goede start blijft niet veel meer overeind, zo concluderen Natuurpunt, WWF en Stichting de Noordzee nu in een rapport. Dat melden de natuurverenigingen naar aanleiding van een reeks voorstellen voor nieuwe natuurbeschermingsmaatregelen die de Europese Commissie bestudeert tijdens een congres in Galway, Ierland. De nieuwe maatregelen die België voorstelt, zijn te gering en de uitvoering loopt mank.

Zo wachten de Hinderbanken, de Vlakte van de Raan en diverse wrakken nog op een aanduiding als beschermd gebied. Ook de invulling van deze bescherming door middel van beheerplannen loopt mank. De kustwerkgroep van Natuurpunt roept bevoegd staatssecretaris Schouppe (CD&V) op om de Noordzee ter harte te nemen en werk te maken van een duurzame bescherming van de Noordzee. Om het netwerk Natura 2000 te realiseren, moet volgens de natuurorganisatie een vorm van bufferzone worden gecreëerd rond de beschermde gebieden.

De Europese overheid wil via een aaneenschakeling van Habitatrichtlijngebieden en Vogelrichtlijngebieden (Natura 2000 genaamd) het leven op zee beschermen. De lidstaten die aan de Noordzee grenzen hebben zich geëngageerd om tegen 2010 een goed beheerd ecologisch samenhangend netwerk van beschermde gebieden in het leven te roepen. Tijdens het tweedaagse biogeografisch seminarie in Galway toetst de Europese Commissie of de verschillende lidstaten rondom de Noordzee hun verplichtingen nakomen.

 

Portugal, Spanje, Frankrijk krijgen grootste kritiek. De natuurorganisaties concluderen dat de lidstaten te weinig gebieden hebben aangemeld om tot een netwerk te komen. De grootste kritiek krijgen Portugal, Spanje en Frankrijk.

Waterkwaliteit