België speelt gevaarlijk spel in Europese klimaatonderhandelingen

Op 23 en 24 oktober vergaderen de EU-regeringsleiders over het belangrijkste Europese klimaat- en energiedossier in een decennium: de doelstellingen  voor 40% Europese emissiereducties 2030. Uit gelekte, voorbereidende documenten die Bond Beter Leefmilieu (BBL) kon inkijken, blijkt dat ons land een dubbelzinnige rol speelt in de finale onderhandelingen. België ijvert voor bindende doelstellingen, maar zet tegelijkertijd zwaar in op bijkomende achterpoorten om onder de doelstellingen vandaan te komen.

België is één van de grootste belanghebbenden bij een klimaatakkoord. Niet alleen kan sterk EU-klimaatbeleid de Belgische economie aanzwengelen, jobs creëren en de luchtkwaliteit verbeteren, maar ook blijkt uit recent onderzoek dat België heel kwetsbaar is voor effecten van de klimaatverandering, zoals de zeespiegelstijging. Voldoende Europese emissiereducties  effenen het pad naar een mondiaal klimaatakkoord dat de opwarming beperkt tot 2 graden Celsius. Zo kan de zeespiegelstijging aanzienlijk afgeremd worden.  Het klimaatdoel dat nu voorligt: 40% emissiereducties tegen 2030, is helaas te zwak om gevaarlijke klimaatverandering af te wenden.

Binnen Europa spelen de Belgische, federale overheid en de gewesten, dubbel spel. Enerzijds vraagt ons land voor het bindend maken van de Europese klimaatdoelstellingen, wat een goede zaak is. Anderzijds stellen onze onderhandelaars allerlei nieuwe achterpoortjes voor om onder de klimaatdoelstellingen voor 2030 vandaan te komen.

“België brengt in de EU-onderhandelingen alvast de scharnieren voor toekomstige achterpoortjes aan. Zo kan ons land opnieuw onder de verplichting uitkomen om de vervuiling terug te brengen, door de inspanning door te schuiven of af te kopen. Moeten we tot na 2030 wachten voordat politici echt werk maken van een trendbreuk en de vervuiling van transport of landbouw aanpakken?” vraagt Mathias Bienstman, beleidsmedewerker klimaat bij BBL, zich af.

Belgie speelt een gevaarlijk spel in de EU-onderhandelingen met manoeuvres die een Europees akkoord over het 2030-klimaatbeleid ernstig kunnen bemoeilijken.

Klimaatbeleid