BBL pleit voor groene tax shift

Vandaag staat de nood aan een tax shift opnieuw centraal in het politieke debat. Bond Beter Leefmilieu (BBL) wijst daarbij op de kansen van een vergroening van de fiscaliteit. Lieze Cloots, beleidscoördinator van BBL: “Milieu ook opnemen in de belastingverschuiving is noodzakelijk. Het levert de meeste maatschappelijke winst en we bungelen nu achteraan het Europese peleton.”

De vergroening van de fiscaliteit biedt heel wat mogelijkheden om de lasten op arbeid te verlagen. België bungelt niet enkel achteraan het Europese peloton voor milieubelastingen. Meer zelfs, volgens analyses van de OESO en de Europese Commissie geeft ons land nog miljarden belastingvoordelen aan vervuilende activiteiten. Denk aan de gunstregeling voor bedrijfswagens of de accijnsvrijstelling voor professionele diesel. Alleen al die voordelen afbouwen, zou meer dan 2 miljard euro vrijmaken voor een verlaging van de lasten op arbeid. Niet voor niets beklemtonen de OESO en de Europese Commissie keer op keer de kansen voor ons land op dat vlak. Lieze Cloots concludeert: “Een goed uitgewerkte belastingverschuiving kan de milieuvervuiling laten dalen en de economie stimuleren. De overheid moet daarbij wel compensaties voorziet voor kwetsbare groepen.”

België voorlaatste plaats milieubelasting.png

België voorlaatste in milieubelastingen in verhouding tot totale belastinginkomsten (bron eurostat)

Ter illustratie, hierbij een vergelijking van de OESO van de belastingvoeten voor energiegebruik en CO2 uitstoot, bij gebruik voor verwarming of in processen. België bengelt tweemaal helemaal achter aan het peloton van alle OESO landen. Zie de studie: “Taxing energy use: a graphical analysis.”  http://www.oecd.org/tax/tax-policy/taxingenergyuse.htm