BBL en Natuurpunt vragen oordeel Grondwettelijk Hof over permanente omgevingsvergunning

Vorig jaar besliste de Vlaamse regering om de bouw- en milieuvergunning te integreren in één omgevingsvergunning. De milieubeweging heeft de samenvoeging van de twee vergunningen steeds ondersteund. Het zorgt immers voor minder administratieve rompslomp, een betere toepassing van milieuvoorschriften en het is ook duidelijker voor burgers. Waar we echter niet mee akkoord gaan is dat die nieuwe vergunning niet beperkt wordt in de tijd. 

Eeuwigdurend recht op milieuvervuiling

Tot nu was een milieuvergunning maximaal 20 jaar geldig. Door de milieuvergunning permanent te maken, ontstaat nu een soort eeuwigdurend recht op milieuvervuiling. Bovendien worden het uitvoeren van een passende beoordeling voor natuur en het opmaken van een milieueffectenrapport (MER) bij hervergunningen sterk ingeperkt. Dit wordt vervangen door een zwak systeem van evaluaties, waarbij de werk- en bewijslast verschuift van het bedrijfsleven naar de overheid.

Om die redenen vragen BBL en Natuurpunt aan het Grondwettelijk Hof om na te gaan of al deze veranderingen in overeenstemming zijn met het grondwettelijk recht op een gezond leefmilieu. Bovendien vragen we ook om te controleren of deze permanente vergunning in overeenstemming is met het Europees recht. De Europese richtlijnen over de lozing van gevaarlijke stoffen in water en over de verwerking van afvalstoffen stellen immers dat een milieuvergunning hiervoor beperkt moet zijn in de tijd.