Australië beknibbelt op klimaatbeleid

In Australië krabbelt de regering van Kevin Rudd terug op haar klimaatbeloften.  De Australische regering had een plan klaar om de CO2-uitstoot te beperken. Dat plan zou vanaf 2010 in werking treden. Maar omwille van de crisis, wil premier Kevin Rudd van de Australische Labor-partij de bedrijven helpen. Hij wil de regels voor beperking van CO2-uitstoot pas invoeren in 2011, een jaar later dan gepland. Bovendien voert hij een pak versoepelingen en uitzonderingen door in het voorgestelde maatregelenpakket.

De Australische milieubewegingen reageerden verontwaardigd. De voorgestelde doelstellingen zijn zo laag dat ze het einde van de koraalriffen van het Great Barrier Reef zouden betekenen. De enige winnaar van het voorstel is de industriële lobby, die ten eerste zeer veel gratis uitstootrechten zou krijgen, en voor de rechten die ze nog zouden moeten kopen dan nog een gegarandeerd lage prijs zouden moeten betalen. Voor de milieubeweging moet het voorstel terug naar de onderhandelingstafel. Ook de groene partij kondigde aan het voorstel niet goed te zullen keuren.

Fundamenteel is de houding van de Australische regering niet te verantwoorden. Meer en meer dringt door dat het antwoord op de crisis net ligt in extra investeringen in energiebesparing en hernieuwbare energie. De pleinvrees van Kevin Rudd gaat daar aan voorbij. De Australische economie dreigt juist minder in plaats van meer beschermd te worden tegen de gevolgen van de crisis.

Bram Claeys in de Ochtend op Radio 1:

http://www.radio1.be/programmas/ochtend/australi%C3%AB-wil-milieuplan-uitstellen

Klimaatbeleid